Asijské kuře z jednoho hrnce

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
26. 6. 2024

Recept, co na první pohled vypadá jako klasické kuře s rýží, který vás ale překvapí nejen svou jednoduchou přípravou, ale také svou bohatou chutí. Já ho miluju už jen z toho důvodu, že spojuje všechny mé oblíbené přísady v jednom hrnci a vytvoří úžasně voňavé a syté jídlo. Stačí vlastně jen pár kroků a máte hotovo – rýže v průběhu vaření nasákne všechny ty skvělé chutě, zatímco kuře zůstane šťavnaté a dokonale propečené.

Když jsem poprvé tento recept zkoušela, byla jsem překvapená, jak snadná může být příprava jídla, jehož výsledná chuť je tak skvělá. A když na závěr přidáte i volské oko, jídlo bude nejen krásně vypadat, ale ještě lépe chutnat!

kuře

Kromě skvělé chuti má tohle „kuře s rýží“ i další výhody. Je totiž také velice variabilní. Pokud nemáte všechny ingredience po ruce, můžete si recept snadno přizpůsobit podle toho, co zrovna doma máte. Nemáte rýžové víno? Zkuste použít bílé víno nebo trochu jablečného octa. Srirachu můžete nahradit jinou pálivou omáčkou podle svého gusta.

Kromě skvělé chuti má tento recept i další výhody. Je totiž také velice variabilní. Pokud nemáte všechny ingredience po ruce, můžete si recept snadno přizpůsobit podle toho, co zrovna doma máte. Nemáte rýžové víno? Zkuste použít bílé víno nebo trochu jablečného octa. Srirachu můžete nahradit jinou pálivou omáčkou podle svého gusta.

Další obrovskou výhodou je, že ho můžete připravit předem a jídlo tím nikterak neztratí na své chuti. Stačí ho pak jen ohřát a máte rychlou večeři nebo oběd do práce. Je to perfektní řešení pro ty z nás, kteří mají hektický životní styl, ale stále chtějí jíst chutně a zdravě. A nejlepší na tom všem je, že samotná příprava celého jídla vám nezabere ani 5 minut.

Doufám tedy, že vás tento recept bude bavit stejně jako mě. Je to jednoduchý, rychlý a chutný způsob, jak si dopřát výbornou večeři, která je plná bohatých chutí a vůní. A pokud máte chuť na další inspiraci, podívejte se na mé další recepty na blogu. Doporučuji vyzkoušet třeba zrovna tyto Masové kuličky se zázvorem po asijsku.

kuře

Asijské kuře z jednoho hrnce

Rychlá a chutná večeři, která kombinuje bohaté chutě a jednoduchou přípravu. Téměř bez práce tak vykouzlíte dokonalé jídlo pro celou rodinu.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 35 minut
Celkový čas 40 minut

Pomůcky

  • 1 větší hrnec nebo pánev

Ingredience
  

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g rýže basmati
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce srirachy
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 hrst nakrájené jarní cibulky
  • sůl na dochucení
  • chilli olej k podávání

Postup
 

  • Nasypte rýži do hrnce, ve kterém budete celý recept připravovat. K rýži přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a na mírném plameni rýži 1-2 minutky za stálehé míchání nasucho orestujte.
  • Do větší nádoby nalijte vývar a přidejte k němu rýžové víno, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, srirachu a sezamový olej. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Kuřecí prsa si nakrájejte na menší kusy a z obou stran je lehce osolte. Připravenou směs s omáčkami nalijte na rýži a navrch vyskládejte kuřecí kousky.
  • Přiveďte směs k varu. Jakmile začně směs vřít, snižte plamen na střední teplotu, přikryjte pokličkou a vařte 20-30 minut tak, aby rýže absorbovala veškerou tekutinu, zatímco se kuře hezky propeče.
  • Po uvaření stáhněte hrnec z plotny a přikryté nechte ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
  • Po 5 minutách pokličku sundejte, přidejte nasekanou jarní cibulku a pokud preferujete pálivější variantu, zakápněte ještě chilli olejem.

Poznámky

  • Servírování. Pro extra vrstvu chuti můžete jídlo podávat se smaženým vejcem navrchu. 
  • Skladování. Pokud vám zůstane nějaká porce navíc, můžete jídlo skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Druhý den po uvaření je jídlo možná ještě o kapku chutnější, protože se jednotlivé chutě krásně rozleží.
  • Maso. Pokud doma kuřecí maso nemáte, můžete ho snadno nahradit krůtími prsy, případně rybou nebo krevetami.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí, Rychlé, Snadné, Z jednoho hrnce

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close