Existují tisíce receptů na klasické americké cookies. Každý má bezpochyby ten svůj oblíbený a já se s vámi chci dnes podělit o ten můj. Každé sousto je plné bohatého máslového aroma, které se rozplývá na jazyku a přináší pocit čistého potěšení. A když už tak dobré cookies doplníte o kousky čokolády, pak je ten chuťový zážitek prostě nepopsatelný.
Někdy je prostě nejlepší držet se základních ingrediencí a recept příliš nekomplikovat. Mouka, jedlá soda, máslo, cukr, čokoláda a vejce. Suroviny, které máme ve spíži snad každý, takže se do pečení můžete pustit třeba hned poté, co si recept přečtete.
- Máslo: Máslo je ingredience, okolo které je tento recept postaven. Sáhněte tedy po takovém, které byste si klidně jen tak namazali na chleba (se solí!). Recept vyžaduje rozpuštěné máslo, dejte si tedy jen pozor, že ho necháte lehce vychladnout. Příliš horké máslo by mohlo pokazit celkový výsledek.
- Třtinový a bílý cukr: Třtinový cukr dodá sušenkám „žvýkavý“ střed. Nelze na něm ale postavit celý recept, protože by pak sušenky mohly být až moc měkké a vláčné. Proto ho doplníme klasickým bílým cukrem, který je sušší a ten třtinový hezky vykompenzuje.
- Škrob: Kukuřičný škrob je ta tajná ingredience, která vám možná v jiných receptech chyběla. Škrob je ta třešnička na dortu, díky kterému už nebudete nikdy potřebovat zkoušet jiný recept a tyhle sušenky si prostě zamilujete po prvním soustu.
- Žloutek navíc: Žloutek navíc nejen krásně těsto spojí, ale dodá jim potřebnou vláčnost. Jen dejte pozor na to, aby jak vejce, tak žloutek, měly pokojovou teplotu.
Tajné tipy pro ty nejlepší cookies
- Těsto musí odpočívat. Neuspěchejte pečení a dopřejte těstu dostatek času v lednici. Když tento krok podceníte, sušenky se vám roztečou po plechu a slijou se v jednu velkou sušenku. A to nechceme!
- Kuličky by měly být vysoké, ne široké. Při tvarování kuliček se nebojte, že byste pak ve stejném stavu sušenky vyndali z trouby. Sušenky se v troubě roztečou. Čím vyšší tedy kuličky budou, tím autentičtější cookies pak z trouby vyndáte.
Tajemství, jak na ty nejlepší americké cookies jsem vám už poodhalila. Tak je na čase pustit se do receptu a upéct si doma vlastní várku! Zamilujete si je nejen vy, ale i děti, případně návštěva, která vás bude prosit o recept.
Klasické americké cookies s čokoládou
Pomůcky
- 2 větší mísy
- 1 plech na pečení
- 1 kuchyňská stěrka
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 1 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 170 g rozpuštěného másla (nesmí být horké!)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce (velikosti L)
- 1 vaječný žloutek
- 200 g čokopeciček
Postup
- Ve velké míse nejprve smíchejte mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a odložte stranou.
- V jiné míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s cukrem do hladka tak, aby vám ve směsi nezůstávaly granulky cukru. Poté do směsi zašlehejte také vejce, žloutek a vanilkový extrakt.
- Vyšlehané mokré ingredience přisypte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí kuchyňské stěrky všechny ingredience spojte dohromady. V závěru do těsta přidejte také čokopecičky.
- Takto připravené těsto zakryjte potravinářskou folii a nechte alespoň 2-3 hodiny odpočívat v lednici. Ideální je však přes noc.
- Před pečením těsto z lednice vyndejte a nechte ho cca 10 minut lehce povolit. Mezitím si předehřejte troubu na 165°C a připravte si alespoň 2 plechy vyložené pečicím papírem.
- Pomocí lžíce naberte vždy cca 50g těsta, vyválejte ho do tvaru koule a kuličky vyskládejte na připravené plechy. Na každý plech by se vám mělo vejít cca 8 sušenek, ale nechávejte si dostatečné rozestupy, protože se během pečení sušenky roztečou.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě cca 13 minut. Po 13 minutách by kraje sušenek měly být zlatavé až do hněda zatímco střed sušenek se vám bude zdát stále měkký. Nebojte, během chladnutí sušenky stuhnou.
- Po 13 minutách tedy plech se sušenkami vyndejte z trouby. Sušenky na plechu nechte ještě 5-10 minut odpočívat a pak je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Dobrý den,když udělám z poloviny cukru a másla,bude výsledek prosím podobný?Děkuji.Marie
Krásný den, bohužel máslo i cukr mají v sušenkách funkci nejen „sladivou“, ale ovlivní strukturu a celkovou chuť. Určitě bych tedy množství neupravovala a brala bych to tak, že dezerty a sladké mají udělat hlavně radost a potěšit naše chuťové pohárky 🙂