Ředkvičkový salát s jogurtem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
14. 3. 2025

Ředkvičky jsou dle mého názoru hrozně podceňovaná zelenina. Až si připravíte tenhle salát, zjistíte, jaké kouzlo v sobě skrývají. A jako bonus vám nevznikne ani trochu odpadu, protože do salátu spotřebujete jak ředkvičky, tak i jejich listy. A já nevím jak vy, ale já mám pak ze sebe neuvěřitelně dobrý pocit, když spotřebuju surovinu do posledního kousku.

Ředkvičky jsou lehce peprné, pikantní a jsou tak skvělým doplňkem každého salátu. Věděli jste ale, že jako základ salátu můžete použít i jejich listy? Stačí je jen pořádně umýt a vyjdou vám chutí podobné rukole. Já jsem je dala dohromady s jogurtovo – koprovým dresinkem, který salátu dodá krémovost a jde tak skvěle dohromady s křupavými ředkvičkami.

SALÁT

Jak ředkvičky na salát správně umýt?

Co si budeme povídat, někdy koupíme ředkvičky, které jsou doslova schované v hlíně. Dobře je umýt, abychom si je mohli vychutnat, může být tedy oříšek. Obzvlášť ty listy. Pokud máte saláty rádi a připravujete je často, doporučuju pořídit odstředivku na salát. Když totiž chcete, aby vám pak dresink na salátu držel co nejlépe, je potřeba, aby byl salát po umytí suchý. Na mokrém salátu vám dresink prostě držet nebude.

Já tedy odstředivku používám skoro denně a za tu cenu u mě v kuchyni najde využití. Jediná její nevýhoda je, že je větší, tudíž si pro ní v kuchyni budete muset najít místo. Skladná totiž opravdu není. Ale fakt je to doplněk, za který budete v kuchyni rádi. Pokud ji ale nemáte a pořizovat jí nechcete, prostě listy osušte papírovými utěrkami, Jen vás to bude stát víc práce.

Jakmile listy ředkviček osušíte a ředkvičky nakrájíte, zbývá vám už jen smíchat ingredience na salát a máte hotovo. Celý recept vám tedy zabere asi tak 10 minut a až ho poprvé ochutnáte, ucítíte první nádech jara. Je to totiž svěží, lehké a tak nějak správně „fresh“.

Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát s jogurtem

Salát z ředkviček, do kterého použijete jak samotné ředkvičky, tak i její listy. Žádný odpad a ta chuť je naprosto famózní. Můžete ho podávat jak na opečeném toastu, tak jako přílohu k rybě nebo grilovanému masu.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Celkový čas 5 minutes

Pomůcky

  • 1 hlubší miska

Ingredience
  

  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 citrón
  • 1 hrst kopru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

K podávání:

  • kváskový chléb či jiné pečivo
  • avokádo

Postup
 

  • Ředkvičky si nejprve oddělte od stonků, ale stonky nevyhazujte. Jak ředkvičky, tak stonky dobře omyjte. Stonky pak osušte odstředivkou na salát nebo pomocí papírových utěrek.
  • Každou ředkvičku rozkrojte na polovinu a nakrájejte jí na tenké plátky. Osušené listy nahrubo nasekejte.
  • Do větší misky, ve které pak salát zamícháte, dejte jogurt, med, olivový olej, kůru a šťávu z celého citronu a nahrubo nasekaný čerstvý kopr. Dobře promíchejte.
  • Do misky nyní přidejte nakrájené obě části ředkviček a promíchejte, aby se všechny kousky dokonale obalily v zálivce. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Plátky pečiva v ideálním případě opečte, navrch dejte na plátky nakrájené avokádo a zakončete ředkvičkovým salátem.
Chod: Saláty, Snídaně a brunch
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Jaro, Rychlé, Saláty, Vegetariánské, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close