Kuřecí Kung Pao s rýží

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
10. 3. 2025

Recept na kuře Kung Pao pochází z čínské provincie Sečuán. Předpokládá se, že je pojmenováno po Ding Baozhenovi, guvernérovi Sichuanu z konce dynastie Qing, jehož soukromý kuchař toto jídlo vymyslel. Tradičně se připravuje z kostiček kuřecího masa, jarní cibulky a arašídů a je ochuceno sušeným chilli, s‘-čchuanským pepřem a pro kung pao typickou omáčkou.

Pokud s přípravou stir-fry pokrmů teprve začínáte, kuřecí Kung Pao je skvělým receptem, na kterém se to naučit. Já osobně dávám v tomto receptu přednost kuřecím stehenním řízkům před klasickými prsními řízky. Stehenní řízky jsou chuťově výraznější a hlavně, bude se vám s nimi mnohem lépe pracovat. Jsou totiž také tučnější, takže je jen tak nevysušíte.

Pokud ale trváte na přípravě Kung Paa z prsním řízků, myslete na to, že načasování zde hraje opravdu důležitou roli. Kuřecí maso nesmíte v prvotní fázi smažit příliš dlouho, jinak to nezachrání ani omáčka. Maso bude vysušené a jídlo vás jednoduše nebude bavit.

Kung Pao

Hotová Kung Pao omáčka?

Pokud byste si doma chtěli připravit opravdu autentické Kung Pao, pak na omáčku potřebujete ingredience, které nejsou běžně k sehnání. Jde především o černý rýžový ocet a rýžové víno Shao Xing. Tyhle dvě suroviny jsou tradičním základem Kung Pao omáčky, ale v běžném supermarketu na ně většinou nenarazíte.

Proto si můžete práci usnadnit a koupit si již hotovou omáčku na Kung Pao třeba od značky ŽIVINA. Já jsem si jejich omáčky a dochucovadla v poslední době docela dost oblíbila. Líbí se mi jak složením, tak chuťovým profilem. Kung Pao máte díky hotové omáčce připravené opravdu za pár minut a nemusíte svou spíž zásobit surovinami, které by tam pak další měsíc nebo dva ležely nedotčené. Pokud tedy asijskou kuchyni nevaříte na denním pořádku.

Za mě je tohle Kung Pao skvělý recept klidně na všední den. Díky hotové omáčce můžete mít jídlo na stole doslova za pár minut a pochutnáte si na něm dřív než by vám ho dovezli z nejbližšího asijského bistra. A až si budete chtít od Kung Paa odpočinout, zkuste si připravit také moje oblíbené Pad Thai s kuřecím masem.

Kung Pao

Kuřecí Kung Pao

Kuřecí Kung Pao je jedno nejpopulárnějších asijských jídel a vy si ho nyní v téměř autentické podobě můžete připravit i sami doma.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Ingredience
  

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 75 g arašídů (nesolených)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 15 plátků zázvorů
  • 1 Kung pao omáčka od Živiny

Postup
 

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostičky a dejte ho do větší misky společně s kukuřičným škrobem, lžičkou soli a 2 lžícemi sezamového oleje. Promíchejte a odložte stranou.
  • Jarní cibulku nakrájejte asi na 1cm kousky a stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky.
  • Ve wok pánvi nejprve na sucho na středním plameni orestujte arašídy. Průběžně je promíchávejte, aby se vám nepřipálily. Poté je z pánve vyndejte a odložte stranou.
  • Do té samé pánve přidejte 1 lžíci sezamového oleje a kuřecí maso. Maso smažte asi minutu, jen aby se lehce zatáhlo a poté do pánve přidejte také česnek, zázvor a jarní cibulku.
  • Pokračujte ve smažení, dokud nebude kuře zcela propečené. Pokud jste jej nakrájeli na menší kousky, nemělo by to trvat déle než 5-6 minut.
  • Kung pao omáčku v lahvičce promíchejte a vlijte ji do pánve k ostatním ingrediencím. Promíchejte a chvilku vařte, aby omáčka zhoustla a kuře v ní bylo dokonale obalené.
  • Hotové kung pao stáhněte z plotny, vmíchejte do něj opražené arašídy a můžete podávat. Nejlépe chutná s uvařenou basmati nebo jasmínovou rýží.
Kalorie: 476kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Fakeaway, Kuřecí, Rychlé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close