Mandlová buchta s jahodami

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
8. 3. 2025

Moučník k odpolední kávě, který zamícháte celý v jedné míse a jeho příprava vám zabere asi 5 minut? Přesně taková je tahle mandlová buchta. Jahody jí dodají svěžest a díky pomerančové kůře má takový zvláštní šmrnc, který ve vás vyvolá nutkání dát si další kousek. Křupavé mandle navrchu jsou už jen pomyslnou „třešničkou na dortu“.

Když pro vás dávám dohromady sladké recepty, snažím se, aby splňovaly přesně to, co vás baví u mých slaných receptů. Rychlost, jednoduchost a chuť. Vždy mám totiž za cíl, aby si moje recepty zvládl připravit každý, ale jako opravdu KAŽDÝ. Takže se musí jednat o recepty, na kterých se vlastně nedá nic moc zkazit. Jsem totiž zastánce toho, že dobré jídlo by mělo být připravitelné i bez složitých postupů a zbytečného stresu. A mělo by vás bavit.

Moučník k odpolední kávě, který si připravíte jen v jedné míse a zabere vám pár minut, je přesně to, co podle mě potřebujete. Tahle buchta mě vždycky potěší a klidně jí můžete připravit i pro víkendovou návštěvu. Je jemně nasládlá, nadýchaná a přitom šťavnatá. Možná na první pohled působí obyčejně, ale i o tom to někdy je. Za mě je to přesně ta buchta, kterou by nám babička připravila během jarního odpoledne a ještě u toho zvládla umýt nádobí od oběda.

buchta

A když už jsme u těch moučníků, nemůžu nezmínit můj momentálně asi nejpopulárnější recept – Vláčná čokoládová bábovka. Tahle bábovka si získala srdce mnohých z vás a já to úplně chápu. Je snadná na přípravu a chutná skvěle. A přesně ten samý koncept jsem se snažila promítnou i do receptu na dnešní buchtu. Tak si jí upečte a schválně mi dejte vědět, jak vám chutnala.

buchta s jahodama

Mandlová buchta s jahodami

Buchta, která volá jaro a díky kůře z pomerančů je krásně svěží. Ideální moučník, který si nejlépe vychutnáte s odpolední kávou.
Počet porcí 9 porcí
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour

Pomůcky

  • 1 čtvercová forma 24x24cm (lze případně použít kulatou dortovou formu o Ø 24cm)

Ingredience
  

  • 115 g másla (pokojové teploty)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g mandlové mouky
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 hrstí plátků mandlí
  • moučkový cukr na dokončení

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 175℃ a formu, ve které budete buchtu péct, vyložte pečicím papírem.
  • V jedné míse si společně smíchejte mandlovou mouku, hladkou mouku, kypřicí prášek a sůl. Odložte stranou. Jahody si nakrájejte na plátky.
  • Do mísy, ve které budete míchat těsto, dejte změklé máslo, vejce, cukr a olej. Dobře vyšlehejte, aby se ingredience spojily a vznikla vám světlá nadýchaná směs.
  • Nastrouhejte kůru z celého pomeranče a přidejte jí do těsta společně s vanilkovým extraktem. Znovu lehce promíchejte.
  • Nyní už těsto šlehejte jen na menší otáčky a postupně do něj začněte vmíchávat sypké ingredience, které jste si připravily. Přidávejte je postupně, cca na 3-4x a vždy přidejte další až když máte tu předchozí část dobře vmíchanou do těsta.
  • Do mísy s těstem nyní přidejte jahody a dejte pozor, ať do těsta nepřilijete zbytečně moc šťávy, kterou jahody pustily. Vmíchejte je do těsta opatrně pomocí kuchyňské stěrky a hotové těsto nalijte do připravené formy.
  • Těsto rovnoměrně posypte plátky mandlí a dejte péct do předehřáté trouby na 40-50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí.
  • Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce a před podáváním ji štědře posypte moučkovým cukrem.
Kalorie: 401kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Jaro, Sladké

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close