Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi

Rating: 5.00
(1)
Autor: Anička
11. 12. 2024

Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi jsou skvělou variací na zdravý a chutný salát, který vás nejen zasytí, ale i osvěží. Jedná se o plnohodnotné jídlo, které kombinuje mačkané brambory s luštěninou v podobě fazolí. Vše je ochucené krémovou medovo-hořčičnou zálivkou a podávané na svěžím jogurtu, díky kterému do salátu přidáme také bílkoviny. Pár jednoduchých ingrediencí, snadná příprava a skvělý oběd do práce nebo lehká večeře je na světě!

Příprava tohoto salátu mi připomíná letní dny strávené na zahradě s rodinou, kdy jsme si společně připravovali různé pokrmy z čerstvých surovin. Brambory byly vždy naší oblíbenou základní ingrediencí, kterou jsme rádi kombinovali s různými druhy zeleniny a omáček. Jednoho dne jsem se rozhodla přidat do salátového mixu jogurt, což celému jídlu dodalo lehkost a svěžest. Výsledný salát se stal velmi rychle favoritem na našich piknicích a rodinných setkáních, protože byl nejen chutný, ale také výživný a snadný na přípravu.

brambory

Jaké brambory na salát použít?

Pro přípravu dokonalého bramborového salátu je druh brambor klíčový. Nejlepší volbou jsou odrůdy, které mají pevnou strukturu a dobře drží tvar i po uvaření. Tyto brambory se snadno krájí a nebudou se rozpadat. Naopak škrobové brambory jsou lepší pro pečení nebo přípravu kaší, protože mají tendenci se při vaření rozpadat a vytvářet kašovitou konzistenci. Já osobně na tento salát nejraději sahám pro bramborách grenaille, které jsou menší, vytvoří v salátu strukturu a po upečení budou krásně křupavé.

Ať už sáhnete po kterémkoliv druhu brambor, důležité je, aby vám salát chutnal. Doufám tedy, že i vy si tento recept zamilujete a přidáte ho do svého repertoáru oblíbených salátů. A nebojte se ho připravit i v chladnějších měsících. Mezi všemi těmi ragú, polévkami a omáčkami je takové lehké a svěží jídlo příjemnou změnou.

Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi

5 from 1 vote
Jednoduchý a svěží salát z mačkaných brambor, na kterém si pochutnáte v kterémkoliv ročním období.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 17 minutes
Celkový čas 27 minutes

Pomůcky

  • 2 plechy na pečení
  • 1 hrnec na brambory

Ingredience
  

  • 600 g brambor
  • 200 g zelených fazolek
  • 240 g borlotti fazolí v konzervě (případně jiných fazolí)
  • 1 červená cibule
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 citrón
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl na dochucení

Na zálivku:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 200℃. Brambory vložte do studené vody se solí, přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit, dokud nezměknou, a poté je slijte.
  • Přendejte je na plech, rozmačkejte je hřbetem sklenice a pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte v troubě při 200 °C 30-35 minut, dokud nebudou křupavé.
  • Fazolky borlotti sceďte a osušte a vysypte na plech vyložený pečicím papírem (můžete je přidat k bramborám). Fazolky také zakápněte olivovým oleje, osolte a dejte péct.
  • Zelené fazolky nakrájejte na třetiny a vhoďte je do vroucí vody na 4 minuty povařit. Poté je okamžitě vložte do ledové vody, aby si zachovaly svou křupavost a krásně zelenou barvu.
  • Ingredience na zálivku společně promíchejte ve velké míse. Přidejte do mísy upečené brambory, fazolky borlotti i zelené fazole. Červenou cibuli si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k ostatním ingrediencím. Promíchejte a odložte stranou.
  • Řecký jogurt smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku a šťávou z 1 citrónu. Jogurt pak rozetřete na talíř a navrch naservírujte bramborový salát.
Kalorie: 588kcal
Chod: Hlavní chod, Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Saláty, Vegetariánské, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

  1. 5 stars
    Naprosto výborný. Taky jsme dostaly od rodičů brambory a tenhle recept je skvělá forma zpracování. Navíc teď v prosinci respektive v zimě plné těžkých jídel, je to skvělá oddychovka. Opět děkuji za super recept. Zařazuji do svého repertoáru vaření.

    1. Milionkrát děkuju a jsem ráda, že i takový „obyčejný“ bramborový recept má úspěch :))

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close