Kuřecí koláč s houbami je jídlo, které bych mohla jíst každý den. Je neskutečně dobrý a přitom tak jednoduchý na přípravu. Poprvé jsem ho zkoušela připravit loni a byla jsem překvapená, jak moc dobré jídlo to je. Ono totiž na první pohled na talíři nevypadá úplně nejlépe. Ale ta chuť? DOKONALOST. Občas prostě jídlo lépe chutná než vypadá a na tom není vlastně vůbec nic špatného.
Tento kuřecí „koláč“ se rychle stal mým oblíbeným pokrmem nejen díky své neodolatelné chuti, ale také díky své univerzálnosti. Můžete ho podávat jako hlavní chod na večeři, nebo ho dokonce využít jako vydatný oběd. Jednoduchost ingrediencí umožňuje snadné přizpůsobení podle toho, co máte právě po ruce. Přidáním různých druhů hub nebo bylinek můžete každé verzi dát jedinečný nádech.
Navíc je tento koláč skvělý na přípravu dopředu – můžete ho uchovat v lednici a ohřát si ho, když potřebujete rychlou a chutnou večeři po náročném dni.
Kde se vzala inspirace na kuřecí koláč?
Viděla jsem všude kolem spoustu receptů na tzv. pastýřský koláč, který má podobný základ. Na masovou směs se místo listového těsta dává bramborová kaše. A já nevím proč, přišlo mi to moc těžké a hutné. Přeci jen ta masová směs už je sama o sobě dost vydatná. Když k ní přidáme bramborovou kaši a celé to zapečeme, zaplácne nás to na celý den.
Tak jsem zkusila variantu s listovým těstem a vzniklo jídlo, které je vlastně úplný opak. Je lehké, chutné a když k němu přidáte lehký listový salát, vydá za skvělý oběd nebo večeři. Já navíc listové těsto miluju. Takže tenhle recept si jednoduše získal mé srdce a já ho nyní připravuji každý podzim.
Zkuste mu tedy dát taky šanci. Já vím, že to na první pohled není nejlákavější jídlo, ale svou chutí vás přesvědčí o tom, že za to stojí. No a kdybyste hledali inspiraci na další podzimní recepty, určitě si zkuste připravit třeba moje oblíbené Podzimní chilli con carne.
Jednoduchý kuřecí koláč s houbami
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 3 řapíky celeru
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžička soli (+ extra navíc na dochucení)
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 500 g bílých žampionů
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 350 ml kuřecího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce
- 1 lžička sezamových semínek
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C. Cibuli, řapíkatý celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Kuřecí maso si nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Žampiony nakrájejte na širší plátky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, poté lehce snižte plamen a orestujte na něm cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a restujte dalších 30 vteřin.
- Přidejte do pánve také mrkev a řapíkatý celer a restujte 3-4 minuty, aby zelenina trochu změkla. Poté přidejte nakrájené kuřecí maso.
- Maso osolte, opepřete a restujte 5-6 minut, aby se hezky zatáhlo. Přidejte také nakrájené žampiony a nechte je lehce změknout.
- Do masové směsi vhoďte máslo, nechte ho rozpustit a pak směs posypte moukou.
- Snižte plamen na minimum a postupně do pánve vlijte vývar a smetanu. Promíchejte, dochuťte tymiánem a dijonskou hořčicí a nechte směs za občasného míchání cca 10-15 minut vařit. Masová směs trochu zhoustne.
- Nakonec do směsi vmíchejte parmezán a přendejte směs do koláčové formy, kde ji nechte lehce vychladnout.
- Mezitím si nakrájejte listové těsto na větší obdélníky, které vyskládejte na masovou směs. Potřete vejcem, posypte sezamovými semínky a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30-35 minut.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.