Kuřecí tikka z horkovzdušné fritézy je přesně tím receptem, který vás přesvědčí o tom, že air fryer domu prostě potřebujete. Můžete si tak totiž připravit skvělou, snadnou a rychlou večeři, která je skoro bez práce a přitom chutná naprosto FAMÓZNĚ.
Když jsem poprvé připravovala tento recept, byla to láska tzv. na první sousto. Tento recept se stal mým oblíbeným díky své bohaté chuti a jednoduchosti přípravy. Marinované kuřecí maso se dokonale snoubí s nadýchanou rýží a osvěžující okurkovou raitou. I když je to vlastně rychlovka, ráda nám tento recept připravuji nejen na večeři během pracovního týdne, ale i jako „slavnostní“ večeři o víkendu.
Můžete si recept upravovat dle vlastních chutí a toho, co zrovna doma budete mít. Místo rajčatového salátu si můžete připravit třeba jednoduchý salát z rukoly, případně k rajčatům přidat také okurku a papriku. Okurkovou raitu můžete nahradit tzatziky (skvělá varianta) nebo jí můžete úplně vynechat – jídlo je zcela upřímně skvělé i bez ní. No a samozřejmě u volby masa se meze nekladou. Sáhnete proto po prsou, kuřecích stehnech nebo třeba krůtím. Kuřecí stehenní řízky budou ale bezkonkurenčně nejšťavnatější.
No a protože z kuřecího nebo krůtího masa vařím dost často, pokud by vám chyběla inspirace a chtěli jste tipy na recepty, mám jich hned několik. Skvělá rychlá večeře je třeba tohle Pad Thai s kuřecím masem. A pokud vám nevadí u plotny strávit trochu víc času, určitě zkuste mé oblíbené Česnekové kuře s krémovou omáčkou.
Kuřecí tikka s rýží a okurkovou raitou
Pomůcky
- 2 větší mísy
- 1 horkovzdušná fritéza
Ingredience
- 500 g kuřecího masa
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 3 lžíce tikka masala omáčky
- 2 citrony
- 4 červené cibule
Na rajčatový salát
- 300 g cherry rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžíce vinného octa
- 1 lžička sezamových semínek
Okurková raita
- 150 g řeckého jogurtu
- 1/2 okurky
- 15 g čerstvé máty
K podávání
- čerstvý koriandr
- uvařená rýže
Postup
- Červenou cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Polovinu cibule dejte do mísy společně se šťávou z ½ citronu a osolte. Promíchejte a dejte stranou, než připravíte ostatní ingredience. Druhou polovinu citronu si nakrájejte na plátky a odložte si je na ozdobu.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a vložte do mísy. Druhý citron rozpulte a šťávu z 1/2 citronu vymačkejte ke kuřecímu masu. Přidejte k masu také jogurt a tikka masala omáčku. Směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Zakryjte a ideálně nechte v lednici alespoň hodinu marinovat.
- Mezitím připravte raitu. Okurku podélně rozpulte a vydlabejte z ní semínka, poté ji nakrájejte na drobné kostičky. Mátu nasekejte najemno. Do misky přidejte jogurt a vymačkejte šťávu ze zbývající poloviny citronu. Do mísy přidejte okurku a mátu a dochuťte solí a pepřem. Odložte stranou.
- Do horkovzdušné fritézy dejte nakrájenou cibuli a navrch položte kousky kuřete. Nastavte fritézu na 200 °C a smažte 14-16 minut, dokud kuře neupečete dozlatova.
- Zatímco se peče kuře, připravte si ještě rajčatový salát. Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, nasypte do misky a promíchejte s olivovým olejem, vinným octem, solí a sezamovými semínky.
- Hotové kuře pak podávejte s rýží, rajčatovým salátem, čerstvými bylinkami a okurkovou raitou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.