Tento recept na česnekové kuře s krémovou omáčkou je jedním z mých velice oblíbených receptů. Každý kousek kuřete je šťavnatý a plný chutí, které se dokonale snoubí s jemností bramborové kaše.
Po dlouhém a náročném pracovním dni je pro mě jednou z radostí postavit se do kuchyně a uvařit něco dobrého. Něco, co nás nejen zasytí, ale také zahřeje na duši. Jeden z mých nejoblíbenějších receptů je tohle kuře s krémovou omáčkou, podávané s jemnou bramborovou kaší.
Bramborová kaše je totiž asi nejoblíbenější příloha mého manžela, a proto vím, že s ní zaboduji snad vždycky. Vůně česneku a bohaté omáčky pak přinese do celého domu pocit útulnosti a tepla, které si obzvlášť v chladnějších měsících moc užívám.
Tento recept jsem vařila už mnohokrát a vždy mě překvapí, jak pár jednoduchých ingrediencí může vytvořit tak skvělé a chutné jídlo. Připomíná mi to chvíle, kdy jsme s rodinou seděli kolem stolu a společně si užívali večeři plnou smíchu a pohody. Každý večer, kdy se tento recept objeví v mé kuchyni, si vzpomenu na tyhle chvíle a snažím se vytvářet další krásné vzpomínky, které si s tímhle jídlem budeme moci spojovat.
Jak připravit dokonale šťavnaté kuře?
- Výběr masa. Nejlepší volbou jsou samozřejmě kuřecí stehna s kůží a kostí. Samozřejmě si můžete připravit i dokonale šťavnatá kuřecí prsa, ale pokud s vařením začínáte, stehna pro vás budou to nejjednodušší a nejchutnější volbou.
- Důkladné osušení. Kůži na kuřecích stehnech před opékáním důkladně osušte. To napomůže správnému opečení kuřete a snáze docílíte dokonale křupavé kůrčičky.
- Teplota pečení. Troubu předehřejte na 200℃ a pečte je vždy kůží nahoru. Pokud budete péct stehna i s kostí, vzhledem k tomu, že je předtím budete v tomto receptu restovat na pánvi, 45 minut v troubě by jim mělo stačit. Pokud byste je chtěli dát rovnou do trouby, počítejte s tím, že se budou péct o něco déle – cca 1 hodinu.
- Kdy je maso hotové? Kuřecí stehna jsou dokonale propečená, pokud jejich vnitřní teplota dosahuje cca 80℃. Tuto informaci nejlépe zjistíte za pomoci kuchyňského teploměru. Já sama používám třeba TENTO.
- Pravidelné podlévání. Při pečení kuřecí stehna pravidelně polévejte šťávou, která se uvolňuje v průběhu vaření. To pomůže udržet maso šťavnaté a plné chuti.
- Odpočinek. Poté, co maso vytáhnete z trouby, nechte ho cca 5 minut odpočinout, než se do něj zakrojíte.
No a jestli vás tento recept bude bavit a budete si chtít připravit další skvělé recepty s kuřecím masem. Mám na blogu hned několik takových, které by neměli ujít vaší pozornosti. Já osobně doporučuji třeba Pečené citronové kuře s bramborami nebo tohle Kuře v medovo-zázvorové omáčce.
Česnekové kuře s krémovou omáčkou
Pomůcky
- 1 velká pánev vhodná do trouby
Ingredience
- 4 velká kuřecí stehna
- 15 stroužků česneku
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 30 g másla
- 400 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce crème fraîche
- 2 lžičky kaparů
- 1 menší citron
- sůl na dochucení
- bramborové pyré k podávání
Postup
- Troubu si rozehřejte na 200℃.
- Kuřecí stehna z obou stran důkladně osolte. Velkou pánev, kterou pak můžete vložit do trouby, důkladně rozpalte. Poté snižte na střední plamen a kuřecí stehna na pánvi opečte z obou stran do zlatova. Trvá to cca 4-5 minuty z každé strany.
- Kuřecí stehna poté vyndejte z pánve a dejte je stranou. Do stejné pánve přidejte máslo a stroužky česneku. Půl minutky restujte a přidejte také svazek čerstvého tymiánu.
- Do pánve vlijte vývar, přiveďte k varu a vraťte do pánve dozlatova opečená kuřecí stehna. Takto vložte pánev opatrně do trouby a nechte stehna péct cca 45 minut. Doba pečení je odvislá od velikosti stehen.
- Pánev vyndejte opatrně z trouby a kuřecí stehna opět vyndejte stranou. Do zbylého výpeku přidejte crème fraîche, promíchejte a nechte cca 2-3 minuty povařit. Nyní z omáčky vyndejte tymián.
- Do omáčky přidejte obě lžičky kaparů a přidejte také kůru a šťávu z 1/2 citronu. Promíchejte a dle chuti dosolte. Pokud by na vás omáčka byla příliš kyselá, přidejte ještě 1 lžíci crème fraîche pro zjemnění.
- Kuřecí stehna vraťte do připravené omáčky, vařte další 2-3 minuty, aby se chutě hezky propojily a poté podávejte nejlépe s domácím bramborovým pyré.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.