Asijskou kuchyni miluju, proto na mém blogu recept na Pad Thai prostě nesmí chybět. Jedná se o jednoduché, rychlé a zdravé jídlo. Kombinace čerstvých rýžových nudlí, šťavnatého kuřecího masa, případně krevet nebo tofu, vše doplněné křupavými arašídy a svěží zeleninou, vytváří dokonalou harmonii chutí, kterou jsem si zamilovala. A já věřím, že si jí zamilujete taky.
Co je to Pad Thai?
Pad Thai je tradiční thajské jídlo, které si získalo srdce gurmánů po celém světě svou jedinečnou kombinací chutí a textur. Jedná se o smažené rýžové nudle, které jsou připravovány na pánvi s různými ingrediencemi. Mezi ty nejoblíbenější patří kuřecí maso, krevety, tofu, vejce, a čerstvá zelenina. Klíčovým prvkem tohoto pokrmu je jeho omáčka, která harmonicky spojuje sladké, kyselé, slané a pikantní chutě pomocí tamarindové pasty, rybí omáčky, cukru a chilli papriček.
Pad Thai se často podává posypaný nasekanými arašídy, čerstvým koriandrem a plátky limetky, které dodávají pokrmu svěží a aromatický nádech. Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný, díky kombinaci bílkovin, zeleniny a komplexních sacharidů. Pad Thai je oblíbený pro svou všestrannost a snadnost přípravy, což ho činí ideální volbou jak pro rychlou večeři, tak pro slavnostnější příležitosti.
Čím nahradit tamarindovou pastu?
Tradiční pad thai omáčka obsahuje rybí omáčku, ocet, cukr a tamarindovou pastu. Tamarindovou pastu ale není snadné sehnat v běžných obchodech s potravinami. Tamarindová pasta se vyrábí z lepkavých, kyselých a tmavých plodů, které rostou v luscích tamarínového stromu a lze ji vlastně docela snadno nahradit. Možností je více, tak se na ně podívejme.
- Pokud máte doma rýžový ocet, smíchejte 2 lžíce octa s 2 lžícemi třtinového cukru a přidejte cca 1/2 lžičky kukuřičného škrobu. Díky tomu získáte skvělou kombinaci kyselého a sladkého. Škrob vám pak pomůže docílit o konzistence, kterou by jinak tamarindová pasta měla.
- Jestliže ve spíži rýžový ocet nenajdete, věřím, že limetka už se tam někde schovávat bude. Kyselý prvek tedy nahraďte limetkovou šťávou a pak už postupujte tak, jako v předchozí variantě.
- Poslední možností je worcestershire omáčka. Smíchejte worcesterskou omáčku, vodu, čerstvou citronovou šťávu, hnědý cukr a rajčatový protlak a připravte si náhražku tamarindové pasty.
Pad Thai s kuřecím masem
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 250 g rýžových nudlí
- 500 g kuřecího masa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 3 vejce
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 svazek jarní cibulky
- 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 100 g mungo nebo sojových výhonků (lze vynechat)
Na Pad Thai omáčku:
- 4 lžíce rybí omáčky
- 6 lžic tamarindové pasty
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2-3 lžíce vody
Na dokončení:
- čerstvý koriandr
- 2 hrsti nasekaných arašídů
- 2 limety
- chilli paprička
Postup
- Nudle vložte do hluboké mísy. Zalijte je horkou vodou a nechte 10 minut stát. Poté vodu slijte, nudle propláchněte studenou vodou a odložte stranou.
- Všechny ingredience na omáčku promíchejte ve vyšší nádobě a odložte stranou. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s nastrouhaným zazvorem. Mrkev a pórek si nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulku na větší kousky a kuřecí maso na kostičky.
- V hlubší (ideálně wok) pánvi si rozehřejte sezamový olej a orestujte na něm kuřecí maso. Pak maso odsuňte na stranu pánve a do pánve rozklepněte všechny 3 vejce. Nechte je lehce ztuhnout a poté je rozmíchejte a spojte s kuřecím masem.
- Nyní do pánve přidejte také zeleninu a výhonky a restujte další 3-4 minuty, aby zelenina lehce změkla. Poté směs zalijte připravenou omáčkou a promíchejte.
- Nakonec do pánve přidejte rýžové nudle a spojte je s ostatními ingrediencemi. Nejlépe vám to půjde asi za pomoci 2 vařeček. Podávejte posypané nasekanými arašídy, čerstvým koriandrem, chilli a limetou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky