Miska, která vám hned při prvním soustu připomene jarní závitky a ještě si jí zvládnete připravit za necelou půl hodinku. Recept kombinuje mleté maso s vermicelli nudlemi a zeleninou natolik typickou pro jarní závitky. Ale nenechte se zmást! Recept je naprosto univerzální a můžete do něj spotřebovat i jinou zeleninu, která na vás už smutně kouká v lednici.
Variace receptu
Pro tu ikonickou chuť použijte mleté drůbeží nebo vepřové maso. Pokud ho ale po ruce nemáte, skvěle poslouží i mleté hovězí. V rámci zeleniny pak mezi moje oblíbené variace patří nadrobno nakrájená cuketa, zelené fazolky, cukrový hrášek, baby kukuřice, paprika, brokolice, květák nebo různá typicky asijská zelenina jako bok choy/pak choy nebo choy sum. Směs pak nejraději podávám s rýžovými nudlemi vermicelli, ale skvělá je i s obyčejnou rýži nebo vaječnými nudlemi.
Proč zrovna jarní závitky?
Klasické jarní závitky miluju, obzvlášť pro jejich ikonickou chuť. Co jsem si ale úplně neoblíbila je jejich příprava. Přeci jen je to časově trochu náročnější proces. Hledala jsem proto možnosti, jak si tu skvělou chuť dopřát i doma. Nakonec se mi podařilo připravit je v „rozložené“ podobě, která je časově úspornější, ale na chuti rozhodně nestrádá. Kromě „smaženého“ tak v misce najdete vlastně vše, co byste od klasických jarních závitku jinak čekali.
Miska inspirovaná jarními závitky
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 250 g Vermicelli nudlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 100 g žampionů
- 750 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
- 2 hrsti nakrájeného čerstvého zelí
- 80 g mrkve (nahrubo nastrouhané)
- 2 jarní cibulky
- 125 ml drůbežího vývaru
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžička sezamových semínek
- sůl na dochucení
Postup
- Vermicelli nudle připravte dle návodu na obalu. Do velké mísy vložte vermicelli nudle, zalijte je vroucí vodou a nechte cca 5 minut stát. Poté nudle sceďte, propláchněte studenou vodou a odložte stranou.
- Na velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a zázvor a za stálého míchání je 30 sekund smažte, aby se rozvoněly.
- Poté přidejte nakrájené žampiony a vařte další 2-3 minuty, aby žampiony pustily vodu a lehce změkly.
- Přidejte také mleté maso a restujte zprudka a za stálého míchání 2-3 minuty dozlatova. Do pánve dejte také mrkev, zelí a nakrájenou jarní cibulku a vařte další 2-3 minuty dokud zelenina trochu nezměkne.
- Přidejte kuřecí vývar, světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr, sezamový olej a pepř. Promíchejte a vařte další 3 minuty, aby se všechny chutě hezky propojily.
- Připravené vermicelli nudle pak rozdělte do 4 hlubších misek a podávejte s kuřecí směsí posypané sezamovými semínky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.