Pokud milujete jídla, která jsou plná chutí a tak trochu vás přenesou do jiného světa, pak je tenhle recept na Kuřecí Tinga Bowl přesně pro vás. Představte si šťavnaté kuřecí maso v pikantní rajčatové omáčce s kouřovým nádechem – kombinace, která vás okamžitě zahřeje u srdce. Přidejte k tomu svěží zeleninu, krémové avokádo a možná i trochu sýra a vytvoříte jídlo, kterému těžko odoláte. Obzvlášť pokud milujete mexickou kuchyni.
Co na těchto bowls miluju nejvíc, je to, jak jsou vlastně univerzální. Můžete si je doladit přesně podle své chuti – přidat trochu jalapeños, zakápnout trochou limetky, vyšperkovat je zakysanou smetanou nebo si místo rýže uvařit třeba quinou. A když vám něco zbyde, skvěle se to hodí jako oběd na druhý den. A věřte mi, že tohle je jedno z těch jídel, která chutnají stejně dobře jak čerstvě uvařená, tak druhý den vytažená z krabičky.
Kuřecí Tinga Bowl s rýží
Pomůcky
- 1 plech na pečení
Ingredience
- 650 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 180 g red salsa omáčky
- 2-3 chipotle papričky (lze vynechat)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 větší cibule
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250 g basmati rýže
- zakysaná smetana k podávání
- čerstvá limeta
Na avokádovou salsu:
- 2 větší avokáda
- 1 jalapeňo paprička
- 1 hrst čerstvě nasekaného koriandru
- 1 limeta
- sůl na dochucení
Postup
- Troubu si předehřejte na 210℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Papriky si nakrájejte na tenčí proužky a cibuli na klínky.
- Do větší mísy dejte kuřecí maso a smíchejte ho s olivovými olejem, salsou, oreganem, kmínem, rajčatovou pastou, chipotle papričkami a solí. Dobře promíchejte.
- Do mísy přidejte také nakrájené papriky a cibuli, ještě zlehka osolte a vše rovnoměrně rozprostřete na připravený plech. Pečte 20-25 minut v předehřáté trouby dokud není kuře upečené a papriky nezačnou uhelnatět.
- Zatímco se kuře peče, dejte si vařit rýži. Rýži vsypte do hrnce a zalije vodou v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Přiveďte k varu. Poté rýži osolte a snižte plamen na minimum. Hrnec přiklopte a vařte, dokud se všechna voda nevyvaří. Poté rýži odstavte z plotny a nechte ještě 5-10 minut dojít.
- Připravte si také avokádovou salsu. Avokádo vidličkou rozmačkejte a smíchejte se šťávou z limety, koriandrem a špetkou soli. Promíchejte a dle chuti dosolte a odložte stranou.
- Upečené kuře a papriky vyndejte z trouby a kuře natrhejte na menší kousky. Ještě na plechu promíchejte s omáčkou a ostatními ingrediencemi.
- Kuřecí maso podávejte s rýží, avokádovou salsou a zakysanou smetanou. Celé jídlo pak můžete zakápnout extra šťávou z limetky a ozdobit čerstvým koriandrem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.