Naprosto dokonalé lepkavé kuře v medovo-zázvorové omáčce, které je hotové za pouhých 20 minut. Kuře je šťavnaté, křehké a jeho přípravu hravě zvládne úplně každý. Je to skvělé jídlo, když máte náročný den a potřebujete něco rychlého a snadného. Chuť je totiž fenomenální a vystačíte si jen s pár ingrediencemi.
Příprava tohoto receptu vám zabere méně než 20 minut. Recept je opravdu jednoduchý a snadný, takže věřím, že si ho zvládne připravit úplně každý. A ingredience máte s velkou pravděpodobností všechny doma. Není jich totiž potřeba mnoho. Vystačíte si s masem, sojovou omáčkou, zázvorem, česnekem, medem a trochou kukuřičného škrobu. S čím budete maso podávat už je jen na vás.
Navíc je to skvělý recept, který si můžete připravit hned na několik dní dopředu. Doporučuji pak ale alespoň zdvojnásobit dávku, protože uvedené množství vám vystačí tak akorát na večeři. Maso pak skladujte v lednici s nějaké vzduchotěsné nádobě, kde vám krásně šťavnaté a křehké vydrží klidně i 4 dny.
Ingredience na kuře a možné náhrady
- Kuřecí maso: Já jsem na recept použila kuřecí prsa, ale můžete si ho připravit klidně i z krůtích či kuřecích stehenních řízků. Stehna jsou obecně mnohem šťavnatější než prsa, takže směle do toho! Pokud hledáte vegetariánskou variantu tohoto receptu, skvělou volbou je nakrájený lilek nebo tofu.
- Kukuřičný škrob: Škrob dodá kuřeti zlatavou barvu a navíc ho udrží krásně šťavnaté. Samozřejmě pokud nemáte škrob kukuřičný, klidně použijte ten bramborový.
- Česnek a zázvor: Já doporučuji obě tyto ingredience použít v čerstvé variantě. Pokud je doma ale máte pouze ve formě koření, vůbec to nevadí a hravě je v omáčce nahraďte sypkou variantou.
- Med: Já tento recept nejraději připravuji s medem, ale pokud si chcete připravit veganskou variantu, klidně sáhnetě po agávovém či javorovém sirupu nebo do omáčky prostě dejte lžíci cukru.
- Sojová omáčka: Zkuste pro recept sehnat světlou sojovou omáčku. Ta tmavá bude příliš výrazná a přebije chuť ostatních ingrediencí, což by byla velká škoda.
- Kuřecí vývar: Samozřejmě, že ideální volbou je klasický kuřecí vývar, ale použít můžete klidně i zeleninový nebo prostě kostku bujónu.
Asijské variance různých receptů na kuře mě baví, a proto u mě na blogu takových receptů najdete hned několik. Já je mám ráda, protože jsou povětšinou velice snadné a také rychle hotové. Pokud bych měla doporučit jeden, který rozhodně musíte zkusit, pak vyzkoušejte tohle Asijské kuře z jednoho hrnce!
Kuře v medovo-zázvorové omáčce
Pomůcky
- 1 hlubší pánev
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 6 lžic světlé sojové omáčky
- 2 1/2 lžíce medu
- 125 ml kuřecího vývaru
- sůl a pepř na dochucení
K podávání
- uvařená rýže nebo rýžové nudle
- jarní cibulka
- sezamová semínka
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a zlehka je osolte a opepřete.
- Do větší mísy dejte kukuřičný škrob a kousky masa v něm obalte tak, aby byly ze všech stran pokryty škrobem.
- Ve větší pánvi rozehřejte sezamový olej a opékejte na něm kuřecí kousky dozlatova. Trvá to cca 3-4 minuty z každé strany. Poté maso z pánve vyndejte a odložte stranou.
- Do té stejné pánve dejte prolisované stroužky česneku a zázvor a zlehka 1-2 minuty orestujte, aby se obě ingredience hezky rozvoněly.
- Přidejte do pánve také sojovou omáčku, med a kuřecí vývar a dobře promíchejte. Přidejte osmažené kuřecí kousky, které dobře promíchejte s omáčkou a za občasného míchání vařte dalších 5 minut.
- Jakmile získá kuře krásně zlatavou barvu a omáčka se zredukuje a lehce zhoustne, máte hotovo. Podávejte nejlépe s uvařenou rýží nebo rýžovými nudlemi.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.