Máte rádi Caesar salát? A co takhle sendviče? Pak mám pro vás něco, co spojuje to nejlepší z obou světů – Caesar salát sendvič! Tento recept je skvělý pro všechny milovníky salátů, kteří si zároveň chtějí vychutnat pořádný sendvič. Představte si šťavnaté kuřecí maso, křupavý římský salát, parmezán a domácí Caesar dresink, to vše mezi dvěma plátky čerstvého celozrnného chleba.
Caesar salát sendvič je ideální volbou na rychlý oběd nebo lehkou večeři. Navíc je to skvělý způsob, jak přidat do jídelníčku více zeleniny. A nejlepší na tom je, že si ho můžete snadno přizpůsobit podle svých preferencí – přidejte třeba avokádo, rajčata nebo dokonce slaninu, pokud máte chuť na něco extra. Tento sendvič je zkrátka tak dobrý, že se stane stálicí ve vašem jídelníčku. A já už se nemůžu dočkat, až ho vyzkoušíte a podělíte se se mnou o své výtvory!
Kde se vzal Ceasar salát?
Caesar salát je ikonický salát, který pochází z 20. let minulého století a je pojmenován po svém tvůrci, italském šéfkuchaři Caesarovi Cardinim, jenž působil v USA a Mexiku. Tento salát je známý svou charakteristickou kombinací křupavého římského salátu, krémového Caesar dresinku, krutónů a parmezánu.
Klíčem k autentickému Caesar salátu je právě dresink. Ten se tradičně připravuje z ingrediencí jako jsou ančovičky, česnek, citronová šťáva, vaječný žloutek, dijonská hořčice a olivový olej. Tyto ingredience mu dodávají jedinečnou, pikantní chuť, kterou na tomto salátu tolik milujeme. Přestože existuje mnoho variant tohoto salátu, základní ingredience zůstávají stejné, čímž si zachovává svou klasickou chuť a oblibu mezi milovníky salátů po celém světě.
A jak na ten perfektní sendvič?
- Kvalitní suroviny: Příprava každého perfektního sendviče začíná výběrem kvalitních surovin. Pro tento sendvič doporučuji použít čerstvé celozrnné housky, které dodají sendviči nejen skvělou texturu, ale i nějakou tu nutriční hodnotu navíc.
- Maso: Krůtí prsa jsou skvělou volbou pro lehké, ale přitom šťavnaté maso, které ještě marinujete, aby získalo skvělou ikonickou chuť. Samozřejmě ho ale můžete nahradit i klasickými kuřecími prsy.
- Dresink: Domácí Caesar dresink z řeckého jogurtu, dijonské hořčice, citronové šťávy, ančoviček a parmezánu je nejen zdravější alternativou, ale také plný chuti.
- Křupavý prvek: Každý sendvič musí obsahovat i svůj lehce křupavý prvek. V našem případě je to římský salát, který je pro Ceasar salát ikonický. Je krásně křupavý, pevnější než klasický ledový salát a má svou typickou chuť.
- Něco navíc: Pokud byste si chtěli sendvič ještě vylepšit, skvěle bude fungovat na plátky nakrájené avokádo, masité rajče nebo křupavá slanina.
A když už jsme u těch sendvičů, určitě nezapomeňte vyzkoušet také tento Kuřecí sendvič s cizrnou a cibulí, který jsem si v posledním roce naprosto zamilovala! Nebo také Domácí McChicken sendvič pro všechny milovníky fastfoodu.
Sendvič alá Caesar Salát
Pomůcky
- 1 salátová mísa
- 1 větší pánev
Ingredience
- 4 sendvičové housky
- 500 g krůtích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř na dochucení
- 4 lžíce majonézy (já používám odlehčenou YoFresh)
- 1 menší římský salát
- čerstvě nastrouhaný parmezán
- máslo
Na ceasar dresink:
- 250 g řeckého jogurtu
- 15 g dijonské hořčice
- 2 ančovičky
- 1/2 citronu (vymačkaná šťáva)
- 3 stroužky česneku
- 75 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Maso nakrájejte na tenké plátky a lehce naklepejte. Maso z obou stran osolte a opepřete a přendejte do větší mísy. V míse maso smíchejte se 2 lžícemi řeckého jogurtu, 2 lžícemi olivového oleje, oreganem a prolisovaným stroužkem česneku.
- Nechte maso 20 minut marinovat a poté jej opékejte na pánvi na středním plameni z obou stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut z každé strany.
- Mezitím, co se vám maso opéká, si připravte salát. Římský salát nahrubo nakrájejte a dejte do salátové mísy. Všechny ingredience na ceasar dresink společně promíchejte. Polovinu dresinku přidejte k salátu a promíchejte, aby se salát dokonale obalil v dresinku. Druhou polovinu si odložte stranou.
- Housky si rozkrojte na poloviny, každou polovinu zlehka potřete máslem a opečte na suché pánvi dozlatova.
- Na spodní díl housky dejte lžíci dresinku, který jste si odložili stranou, poté opečené maso, hrst salátu a zakončete horním dílem housky, který jste zlehka ještě potřeli majonézou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.