Losos, který je uvnitř máslový, ale na povrchu křupavý a lehce pikantní. Snadno ho připravíte za méně než 15 minut a je to jeden z mých nejoblíbenějších rychlých receptů.
Pokud hledáte jednoduchý a chutný způsob, jak si vychutnat lososa, tento pikantní marinovaný losos je skvělou volbou. Recept kombinuje jemnou chuť lososa s krémovou a pikantní marinádou. Řecký jogurt dodává lososu jemnost a svěžest, zatímco chili pasta a citronová kůra přinášejí pikantní a citrusové tóny, které dokonale doplňují bohatou chuť ryby.
Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají rychlé a výživné jídlo. Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, takže je skvělým doplňkem každého zdravého jídelníčku. Ať už ho podáváte s bílou rýží a brokolicí, nebo dokonce na avokádovém toastu, vždy si užijete vyváženou a lahodnou chuť, která potěší vaše chuťové pohárky.
Marinovaný losos
Když připravujete maso, které může být trochu tužší, jako je třeba maso kuřecí nebo hovězí, je dobré maso nějakou dobu marinovat, aby zkřehlo. Jogurtová marináda pomáhá maso změkčit a čím déle budete maso marinovat, tím lepší texturu dosáhnete.
Losos je ale přirozeně celkem jemná a křehká ryba, takže v tomto případě marináda nepotřebuje žádný čas na odležení. Já sama obvykle lososa promíchám s marinádou a dávám ho hned do trouby. Pokud ale chcete, můžete ho nechat třeba 15-30 minut marinovat.
Jak tohoto lososa servírovat?
Nejlepší na tomto receptu je, že ho můžete kombinovat s jakoukoliv přílohou, na kterou máte právě chuť! Mám ho ráda třeba jen s pečenou zeleninou nebo jako bílkovinu do salátu. Pokud chci ale doplnit i nějaké ty sacharidy, ráda tohoto lososa podávám s vařenou rýží, dušenou brokolicí a čerstvou petrželkou.
Doporučuji ale lososa také vyzkoušet na avokádovém toastu. Z té kombinace se vám podlomí kolena! Případně ho můžete použít i do tacos a doplnit ho tzatziki, šalotkou a lehce ochucenou zeleninou.
Doufám, že si tento recept na pikantního marinovaného lososa oblíbíte stejně jako já. Je to skvělá volba pro rychlou a zdravou večeři, která vás překvapí svou jednoduchostí a plnou chutí. Pokud hledáte další inspiraci pro své kulinářské dobrodružství, neváhejte prozkoumat některé moje další recepty. Za zmínku stojí určitě tohle Kuře s noky v citronové omáčce nebo Krůtí karbanátky se sýrem Feta.
Pikantní marinovaný losos
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 větší miska
Ingredience
- 450 g lososa
- 90 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce chilli pasty
- 1/2 citronu
- sůl na dochucení
- 200 g basmati rýže
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, chili pastu, kůru a šťávu z 1/2 citronu a sůl. Směs bude poměrně hustá.
- Lososa nakrájejte na kousky o velikosti přibližně 5 cm. Přidejte kousky lososa do směsi s řeckým jogurtem a promíchejte, dokud nejsou všechny kousky dobře obalené.
- Rovnoměrně rozmístěte kousky lososa na plech vyložený pečicím papírem.
- Lososa pečte v předehřáté troubě 6-7 minut na 200°C. Poté, aniž byste otevřeli dvířka trouby, přepněte troubu na grilování na nejvyšší teplotu (ideálně 260°C, pokud tuto možnost máte) a pečte další 4 minuty, nebo dokud losos nebude zlatohnědý a lehce "ožehnutý".
- Pokud budete podávat lososa s rýží, využijte čas, kdy se losos peče, k uvaření rýže. Rýži vařte v lehce osolené vodě v poměru 2:1. Rýži si jednoduše vsypte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Lehce osolte, přiklopte pokličkou a snižte plamen na minimum a nechte rýži takto vařit, dokud se všechna tekutina zcela nevstřebá. Pak jen rýži načechrejte vidličkou a podávejte s upečenými kousky lososa a čerstvou zeleninou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.