Masové kuličky s pestem jsou skvělou lehkou vyváženou večeří, která potěší jak tělo, tak i duši. Bylinkový dresink, se kterým je toto jídlo podáváno, je pak jen dokonalou „třešničkou na dortu“.
Recept na masové kuličky s pestem a quinoou je ideální volbou pro každého, kdo hledá něco nového a neotřelého. Masové kuličky, plné aromatického bazalkového pesta, přináší výraznou chuť, zatímco quinoa, jako zdravý zdroj bílkovin a vlákniny, dodává jídlu lehkost a vyváženost. Tento recept je perfektní pro rychlou večeři během pracovního týdne.
Já osobně mám vždy období, kdy bych quinou jako přílohu nacpala ke každému jídlu. No a pak se toto období vystřídá s tím, kdy o quinou zase několik měsíců ani nezakopnu. A vlastně ani nevím, proč to tak mám. Co ale vím jistě, že se k ní strašně ráda vracím a třeba v tomhle receptu mě neskutečně baví. Ten kontrast oříškové quinoy s bazalkovým pestem, kterým ochutíte masové kuličky, je prostě perfektní.
Pokud ale quinoa není jedna z těch surovin, které máte doma ve spíži nebo vám prostě a jednoduše nevyhovuje, můžete ji v receptu snadno nahradit třeba rýží. Přílohu k masovým kuličkám tedy volte dle vlastních chuťových preferencí. Hlavně ať vás jídlo baví!
Jak správně quinou uvařit?
Uvařit quinou není nic těžkého. Správný postup vám však zajistí, že bude mít ideální texturu a chuť. Před vařením je důležité quinou důkladně propláchnout pod studenou vodou. Odstraníte tím saponiny, které by jinak mohly způsobit to, že bude quinoa po uvaření nahořklá.
Na jeden díl quinoy obvykle připadají dva díly vody. Pokud chcete, aby byla quinoa ještě chutnější, uvařte ji ve vývaru. Quinou přiveďte v hrnci k varu, lehce osolte a poté snižte teplotu. Snižte plamen a nechte ji asi 15 minut vařit přiklopenou pokličkou, dokud neabsorbuje veškerou vodu. Poté odstavte a nechte quinou asi 5 minut odpočinout.
Nakonec ji promíchejte vidličkou, aby byla nadýchaná a rovnoměrně uvařená. Tento postup zajistí, že bude quinoa měkká a přitom křupavá, vhodná jako příloha, do salátů nebo jako základ různých jídel.
A pokud byste chtěli inspiraci na nějaký další skvělý recept, ve kterém quinou využijete, připravte si třeba tento Quinoa salát s okurkou a fetou!
Masové kuličky s pestem a quinoou
Pomůcky
- 1 plech na pečení
- 1 naběračka na zmrzlinu
- 1 hrnec
- 1 struhadlo (ideálně Microplane)
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 75 g panko strouhanky (lze nahradit klasickou strouhankou)
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 citron
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli (+ na dochucení)
- 175 g nevařené quinoy
Na bylinkový dresink
- 150 g tučného jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 1 stroužek česneku
- 1 jalapeňo paprička
- 1/2 citronu
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst kopru
- sůl na dochucení
Postup
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem a předehřejte si troubu na 200℃.
- Dejte vařit quinou. Quinou vařte v poměru 1 díl quinoy na 2 díly vody. Vodu, ve které budete quinou vařit osolte, přiveďte k varu a poté snižte plamen a pod pokličkou quinou vařte do té doby, než se vyvaří všechna voda. Trvá to asi 15 minut. Poté quinou stáhněte z ohně a nechte dalších 10 minut pod pokličkou dojít.
- Do větší mísy si dejte mleté maso, přidejte panko strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, kúru z celého citronu, pesto, oregano a sůl. Rukama důkladně promíchejte a tvarujte ze směsi kuličky o průměru 3-4cm.
- Masové kuličky skládejte vedle sebe na připravený plech a dejte péct na 18-20 minut.
- Zatímco se quinoa vaří a masové kuličky pečou v troubě, připravte si bylinkový dresink. Do vyšší nádoby dejte všechny ingredience na dresink a pomocí tyčového mixéru vymixujte dohladka. Dle preferencí dochuťte solí, pokud by byl na vás dresink moc nakyslý, přidejte trochu majonézy nebo tučného jogurtu.
- Uvařenou quinou načechrejte vidličkou a servírujte společně s masovými kuličkami a čerstvým zeleninovým salátem. Nakonec zalijte bylinkovým dresinkem.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.