Představte si kuřecí sendvič, který překvapí svou jedinečnou kombinací chutí a textur. V tomto receptu se snoubí šťavnaté kuřecí maso s cizrnou a sladce karamelizovanou cibulí, což dodává sendviči nezapomenutelný charakter. Vše je zabaleno mezi dvěma křupavými plátky čerstvého pečiva, které sendvič dokonale doplňuje. Tento sendvič nabízí vynikající kombinaci bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, což z něj činí ideální volbu jak na lehký oběd, tak rychlou večeři.
Jak na zkaramelizovanou cibuli?
Na přípravu zkaramelizované cibule volte cibuli žlutou. Ta je díky své přirozené sladkosti ideální pro karamelizaci. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Do pánve přidejte několik lžic olivového oleje nebo másla pro bohatší chuťový základ a zahřejte na mírnou teplotu. Přidejte cibuli a zlehka osolte. Sůl pomůže cibuli rychleji uvolnit vodu a zvýrazní její sladkou chuť.
Cibuli smažte na mírném ohni. Důležité je proces neuspěchat. Perfektně zkaramelizovaná cibule vyžaduje trpělivost, proto jí dejte čas. Pravidelně, každých 5-10 minut, cibuli promíchejte, aby se rovnoměrně karamelizovala a nechytala se na dno pánve. Celý proces může trvat 40 minut až hodinu, ale výsledek stojí za to!
Když cibule dosáhne hnědé karamelové barvy, je skoro hotová. Pro zvýraznění chuti můžete přidat špetku cukru a několik kapek balsamikového octa. Díky tomu bude cibule naprosto dokonalá a dodá sendviči ten správný sladký kontrast k ostatním chutím.
Variance a alternativy na kuřecí sendvič
Kuřecí sendvič s cizrnou a karamelizovanou cibulí je skvělým základem, na kterém můžete stavět jeho další variace. Zde je několik mých tipů, jak si můžete tento sendvič upravit podle svého gusta:
- Pečivo. Místo klasického toastového chleba můžete použít ciabattu, bagetu, nebo celozrnný či kváskový chléb. Každý typ pečiva přinese trochu jiný chuťový zážitek.
- Sýr. Sendvič obohaťte o plátek vašeho oblíbeného sýra, jako je gouda, čedar (můj favorit) nebo mozzarella, který krásně doplní chuť kuřete a cibule.
- Omáčky. Experimentujte s různými typy omáček, jako je bylinková nebo chipotle majonéza, pesto, tahini nebo hořčice, které mohou sendviči dodat novou chuťovou dimenzi.
- Zelenina. Přidejte další druhy zeleniny, jako jsou čerstvá rajčata, listový špenát, rukola nebo avokádo.
- Vegetariáni. Pokud chcete vegetariánskou verzi tohoto sendviče, je to vlastně jednoduché. Pouze vynechte kuřecí maso a skvělý sendvič máte na stole!
Kuřecí sendvič s cizrnou a karamelizovanou cibulí
Pomůcky
- 1 pánev
- 1 hlubší miska
- toastovač na opečení chleba
Ingredience
- 8 plátků toastového chleba (nebo jakéhokoliv jiného pečiva)
- 2 velká kuřecí prsa
- 100 g žervé
- 4 velké cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 konzerva cizrny
- 1 lžíce majonézy
- 3 lžíce tučného řeckého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce harissa pasty
- 1 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
- 1 citrón
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 hrst nasekané čerstvé pažitky
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvý salát
Postup
- Cibuli si nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi na mírném plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a promíchejte, aby se cibule obalila tukem. Lehce osolte.
- Cibuli restujte na mírném plameni a každých cca 5 minut promíchejte. Buďte opravdu trpěliví a nikam nespěchejte. Ve chvíli, kdy cibule získá tmavě hnědou barvu (je to otázka třeba 30-35 minut), je měkká a jakoby lepkavá, vmíchejte k ní cukr a balzamikový ocet. Pokračujte v restování, aby se ocet vyvařil a poté cibuli odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím, co karamelizujete cibuli, si do hrnce s vodou dejte vařit kuřecí prsa. Vodu přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte 15 minut. Po 15 minutách vypněte a nechte v hrnci dojít dalších 15 minut. Kuřecí prsa pak z vody vyjměte a nechte vychladnout.
- Cizrnu sceďte a nasypte do větší mísy. Vidličkou ji rozmačkejte a přidejte k ní majonézu, řecký jogurt, zkaramelizovanou cibuli, hořčici, harissu, droždí, nasekanou pažitku, kůru z celého citronu, šťávu z citronu, obě papriky a dobře promíchejte. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Plátky toastového chleba opečte. Polovinu chlebů potřete žervé, na žervé položte salát a následně cizrnovou směs. Pošírovaná kuřecí prsa nakrájejte na plátky a vrstvěte do každého sendviče na cizrnovou směs. Uzavřete plátkem opečeného chleba a podávejte.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.