Domácí bramborové chipsy

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
28. 3. 2024

Zapomeňte na kupované chipsy a připravte si domácí bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy, které jsou dokonale křupavé i bez zbytečného oleje navíc. Domácí chipsy vyrobené z čerstvých brambor jsou dokonalým snackem třeba na večerní filmový maraton. Navíc jsou bez přidaných konzervačních látek a chemikálií, takže je můžete naservírovat i dětem, a to zcela bez výčitek.

Nejlepší na nich je to, že si vždycky můžete připravit příchuť, na kterou máte zrovna chuť. Můžete je ochutit svým oblíbeným kořením a bylinkami, aby byly tak pikantní nebo tak slané, jak je máte rádi. Zkuste přidat třeba česnekový prášek, uzenou papriku nebo rozmarýn!

chipsy

Jak si zdravější chipsy připravit doma?

  • Příprava brambor. Brambory důkladně umyjte a osušte. Nemusíte je loupat, já osobně je připravuji i se slupkou. Ale v tom případě opakuji – důkladně brambory omyjte! Pak je nakrájejte na tenké plátky, ideálně pomocí mandolíny.
  • Namáčení. Plátky brambor dejte do misky s vodou a pořádně je propláchněte. Postup klidně několikrát opakujte. Tím odstraníte přebytečný škrob a chipsy budou po upečení křupavější.
  • Sušení. Brambory vyjměte z vody a důkladně je osušte papírovými ubrousky Je důležité, aby byly co nejsušší, aby se dobře upekly.
  • Ochucení. Brambory přemístěte do suché misky, přidejte olivový olej a koření. Vše promíchejte, aby byly plátky rovnoměrně obalené jak v oleji, tak koření.
  • Pečení. Rozložte brambory v jedné vrstvě do košíku air fryeru. Možná je budete muset péct v několika várkách. Je lepší, aby byly v jedné vrstvě a moc se nepřekrývaly. Pečte je na 180°C po dobu 15–20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé. Během pečení je jednou či dvakrát promíchejte, aby se rovnoměrně propekly.
  • Dochucení. Hotové chipsy posypte solí nebo dalším kořením, pokud chcete. Nechejte je chvíli vychladnout a pak si je můžete vychutnat.
chipsy

Domácí bramborové chipsy

Zapomeňte na chipsy z obchodu a připravte si domácí bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy, které jsou dokonale křupavé i bez zbytečného oleje navíc.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 1 mandolína

Ingredience
  

  • 600 g brambor
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup
 

  • Brambory důkladně omyjte, případně oloupejte. Pomocí mandolíny nebo ostrého nože je nakrájejte na opravdu tenké plátky. Ve velké míse zalijte plátky brambor studenou vodou a promíchejte.
  • Vodu slijte a celý proces opakujte tolikrát, až bude voda čirá. Bramborové plátky pak vyskládejte na papírovou nebo kuchyňskou utěrku a důkladně osušte.
  • Chipsy vraťte zpět do mísy a promíchejte s 1 lžící olivového oleje a lžičkou soli.
  • Plátky brambor rozložte do koše fritézy ideálně v jedné vrstvě, aby se co nejméně překrývaly. Dbejte na to, abyste koš nepřeplnili – pravděpodobně tedy budete muset chipsy připravovat ve více dávkách. Plátky brambor vařte ve fritéze 10-15 minut a v polovině doby vaření je obraťte. Často je kontrolujte, aby se nepřipálily.
  • Chipsy pak opékejte ve fritéze na 180℃ cca 17-18 minut. V průběhu je několikrát promíchejte a kontrolujte, aby se nepřipálily. Některé kousky se mohou udělat rychleji, proto je klidně z fritézy vyndejte dříve a zbytek chipsů dodělejte dle potřeby.
  • Jakmile jsou chipsy hotové, vysypte je z fritézy do větší misky a dle chuti případně ještě promíchejte se špetkou soli. Podávejte ideálně ihned.
Kalorie: 108kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Air Fryer, Bez lepku, Rychlé, Snadné, Zdravé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close