Cizrna s romesco omáčkou je skvělou zdravou večeří, která je plná bílkovin a tolik potřebné vlákniny. Její příprava je neuvěřitelně jednoduchá, díky čemuž můžete mít hotové jídlo za 15 minut na stole.
Nevím, čím to je, ale v poslední době si doslova ujíždím na pečených paprikách. A úplně nejradši si z nich připravuji romesco omáčku, kterou jsem tentokrát zkombinovala s cizrnou. A výsledek je neskutečná BOMBA! Když koupíte už hotové, pečené papriky, máte celý recept hotový za 15 minut. No není to nádhera?
Co je Romesco omáčka?
Romesco omáčka, pocházející ze slunného Španělska, je skutečným klenotem středomořské kuchyně. Přináší na talíř kouzlo a chuť, které jen tak někde nenajdete. Tato bohatá, aromatická omáčka se připravuje z pečených červených paprik, česneku a pražených mandlí, společně s olivovým olejem a octem, což jí dodává jedinečnou hloubku a neuvěřitelně skvělou chuť.
Ať už budete podávat ke grilované zelenině, rybám, mořským plodům, cizrnou, nebo ji použijete jako dip, romesco omáčka okamžitě oživí každý pokrm svou výraznou a nezaměnitelnou chutí.
Cizrna jako vegetariánský zdroj bílkovin
Cizrna se stala jednou z nejoblíbenějších a nejvšestrannějších ingrediencí ve světové kuchyni. Díky své oříškové chuti a příjemné textuře je skvělým základem pro celou řadu jídel, od křupavých salátů a polévek až po tradiční hummus a pikantní kari. Je nejen bohatým zdrojem bílkovin, což ji činí ideální volbou pro vegetariány a vegany, ale také obsahuje vysoké množství vlákniny, železa a fosforu, které podporují zdravý trávicí systém a celkovou pohodu.
Základní metody, jak uvařit cizrnu
Cizrnu můžete vařit jak suchou, nepředvařenou, tak kupovanou již předvařenou, z konzervy, kterou používám v tomto receptu. U té druhé varianty není moc o čem mluvit, zde je příprava cizrny naprosto snadná. Pojďme si ale ukázat, jak cizrnu uvařit tzv. od píky. Tedy tu, kterou koupíte v obchodě, a která ještě neprošla žádnou tepelnou úpravou.
- Cizrnu musíte nejprve namočit. Začněte tím, že cizrnu opláchnete pod tekoucí vodou. To je potřeba aby se odstranily veškeré nečistoty. Poté cizrnu namočte do velké mísy s dostatečným množstvím vody (poměr cizrny k vodě by měl být zhruba 1:3). V míse ji nechte namočenou přes noc, nebo minimálně 8-12 hodin.
- Vaření cizrny. Po namočení cizrnu scedíte a umístíte do hrnce. Přidejte čerstvou vodu tak, aby byla cizrna zcela ponořená. Poté přiveďte k varu. Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu. Cizrnu nechte dusit pod pokličkou po dobu 1 až 2 hodin, dokud není měkká.
- Ochucení a servírování. Jakmile je cizrna uvařená, můžete ji osolit a ochutit podle svého vkusu. Uvařenou cizrnu můžete použít v různých receptech, jako jsou saláty, pokrmy z rýže, nebo třeba jako základ pro domácí humus. Já mám pro vás na blogu například skvělý recept na Vegetariánské chilli.
A jak je to u cizrny s nadýmáním? Cizrna je, jak určitě všichni víme, luštěnina. A o luštěninách je známo, že mohou více nadýmat, což je pro mnohé z nás nepříjemné. Abyste tento faktor u luštěnin eliminovali, nebo alespoň trochu snížili, doporučuji cizrnu (ale i jiné luštěniny) vařit ve vodě s bylinkami jako je oregáno, bazalka nebo libeček.
Cizrna s omáčkou z pečené papriky
Pomůcky
- 1 kuchyňský mixér
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičky uzené papriky
- 600 g cizrny v konzervě
- sůl a pepř na dochucení
- 150 g cherry rajčat
Na omáčku z pečených paprik
- 400 g pečených paprik
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce vinného octa
- 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
- 50 g pražených oloupaných mandlí
- 1 lžička harissy
- 1/2 červené chilli papričky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a 3 stroužky česneku si nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte nakrájený česnek. Stačí opravdu chvilka, jen aby se česnek rozvoněl.
- Poté do pánve přidejte uzenou papriku, cizrnu z plechovky (vč. vody) a cherry rajčata nakrájená na poloviny. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte jen zlehka probublávat. Můžete cizrnu zlehka osolit.
- Zatímco se cizrna s rajčaty vaří, připravte si omáčku. Všechny ingredience na omáčku dejte do kuchyňského mixéru a vymixujte do hladka.
- Hotovou omáčku nalijte do pánve s cizrnou a promíchejte. Nechte dalších 5 minut vařit, aby se všechny ingredience hezky propojily a můžete podávat. Já cizrnu nejraději servíruji s čerstvým pita chlebem, fetou, chilli olejem a čerstvou petrželkou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.