Kuřecí quesadilla je ideálním receptem, pokud máte časově náročný týden a chcete pro sebe nebo pro děti vykouzlit rychlou, výživnou a chutnou večeři. Obsahuje spoustu zeleniny, maso a sýr, který si děti bezpochyby zamilují. A vy si zas zamilujete to, že budete mít večeři hotovou za 20 minut!
Quesadillas v překladu znamená „malá sýrová věc“ a pochází ze středního Mexika z 16. století. Kukuřičné tortilly se nejprve plnily směsí sýra a koření. Postupem času se tento pokrm vyvinul a nyní k jeho přípravě můžete využíj nejen kukuřičné, ale také pšeničné tortilly. Náplň si pak můžete přizpůsobit dle vlastních chutí. Jediné, čeho bych se striktně u receptu držela, je sýr. Ten v dobré quesadille nesmí chybět.
Quesadilla – recept, který je neuvěřitelně variabilní
Na kuřecí quesadille mě neskutečně baví to, že můžete použít jakýkoliv druh kuřecího masa. A můžete ho použít čerstvé a připravit si náplň tzv. „od píky“. Nebo si můžete čas trochu ušetřit a využít již hotového trhaného masa. Nebo třeba toho, co vám zbylo ze včerejšího grilování. Výsledek bude vždycky famózní.
TIP: Pokud máte rozpálený gril nebo máte doma kontaktní gril, nebojte se ho použít. V případě kontaktního grilu nebudete muset quesadillu ani otáčet. Vyhnete se tak jedné z věcí, ze které byste u tohoto receptu mohli mít trochu obavy.
Nicméně i když budete quesadillu opékat na pánvi, není to žádný problém. Stačí si při otáčení dát trochu pozor a využít menší trik. Jednoduše quesadillu otáčejte přes tu stranu, kde je uzavřená. Nikoliv přes její otevřenou část. Díky tomu zajistíte, že vám náplň z quesadilly při otáčení nevypadne ven.
TIP č.2: Když během posledních 2-3 minut restování zeleniny do směsi přidáte 2-3 lžíce horké vody nebo dokonce kuřecího vývaru, získáte příjemnou „omáčku“, díky které zajistíte, že vaše quesadillas rozhodně nebudou suché a bez šťávy.
Baví vás rychlé a snadné recepty s kuřecím masem? Pak musíte vyzkoušet tohle Kuře na bylinkovém másle s rýžovým pilafem! Příprava vám zabere asi 5 minut a výsledkem je naprosto dokonalá večeře.
Rychlá kuřecí quesadilla
Pomůcky
- 1 pánev
Ingredience
- 1 1/2 lžíce olivového oleje
- 500 g kuřecího masa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- 75 g krémového sýra (lučina, palouček apod.)
- 100 g strouhaného sýra (eidam, čedar nebo jiný sýr dle vašich preferencí)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- sůl na dochucení
Postup
- Kuřecí maso si nakrájejte na menší kostičky, obě papriky si nakrájejte na tenké plátky, stejně tak i červenou cibuli.
- Na pánvi si rozpalte olivový olej a přidejte nakrájené papriky, cibuli i kuřecí maso. Osolte a ochuťte kořením dle receptu. Smažte cca 7-10 minut, až papriky změknou a kousky masa budou opečené hezky dozlatova.
- Poté do pánve přidejte krémový sýr a 1-2 lžíce horké vody. Důkladně promíchejte a nechte sýr kompletně rozpustit v masové směsi. Směs by měla být krémová. Pokud je potřeba dochuťte solí a pepřem.
- Na každou polovinu tortilly pak rozprostřete masovou směs a posypte nastrouhaným sýrem. V polovině překlopte a tortillu z obou stran opékejte na pánvi, aby se sýr rozpustil a tortilla opekla dokřupava.
- Nechte trochu vychladnout a podávejte s guacamolle, zakysanou smetanou či jinou oblíbenou salsou.
Poznámky
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.