Smažený sýr je oblíbenou českou klasikou, která je ale obvykle připravována na velkém množství oleje. Zkuste si jí ale připravit v trochu lehčí verzi v horkovzdušné fritéze. Jediný krok, který v rámci receptu vynecháte, je smažení. Přípravou v horkovzdušné fritéze ale získáte stejně tak dobrý, ne-li lepší smažák, než na který jste z českých hospod zvyklí.
Já osobně jsem tohle jídlo jako dítě naprosto zbožňovala. Nevím, jestli jsem se vždycky víc těšila na táhnoucí se sýr, nebo krokety, které jsem si k tomu vždycky dávala. Ale ta kombinace byla prostě božská. Babička nám ho připravovala skoro každý víkend, když jsme za ní jezdili. A když jsme šli s rodičema do restaurace? I tam jsem o výběru měla jasno. Pokud se smažák objevil na jídelním lístku, konkurovat mu mohla už snad jen klasická rajská s knedlíkem.
Protože ale klasická verze smaženého sýra je poměrně těžká, snažila jsem se najít zdravější alternativu. Takovou, kterou bych si mohla dát i uprostřed pracovního dne k obědu, aniž bych pak potřebovala odpoledního šlofíka. A poté, co jsem ho vyzkoušela v horkovzdušné fritéze, vlastně jsem sýr doma už nikdy nesmažila.
Křupavý trojobal a sýr, co se krásně táhne. Přesně takový je smažák z horkovzdušné fritézy. A pokud si dáte opravdu záležet a sýr pořádně obalíte, nemusíte mít obavy, že by se vám roztekl všude kolem. Příprava je naopak mnohem jednodušší. Sýr jen vložíte do fritézy a pak už jen čekáte, až se krásně vypeče. A víte s čím je smažák nejlepší? No přeci s kroketami! Recept na skvělé krokety bez smažení mám ZDE!
Smažený sýr v horkovzdušné fritéze
Pomůcky
- 1 horkovzdušná fritéza
Ingredience
- 400 g bloček sýru (ideálně Eidam)
- 75 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- olej ve spreji
Postup
- Sýr si nejdříve rozdělte na 4 stejné části. Ideálně spíše tenčí plátky.
- Poté si připravte 3 misky. Do jedné dejte mouku, do druhé rozšlehejte vejce společně s lžící mléka, a do té třetí nasypte strouhanku.
- Poté každý plátek sýra obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Aby vám sýr nevytekl, doporučuji obalit ještě jednou ve vajíčku a ve strouhance, aby vrstva byla tlustší a sýr v obalu lépe držel.
- Poté sýr vyskládejte do horkovzdušné fritézy, lehce postříkejte olejem a pečte na 200°C nejprve 5 minut, sýr otočte a pečte dalších 5 minut.
- Podávejte ideálně s kroketami a tatarkou. Dobrou chuť!
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.