Křupavý řízek zcela bez smažení

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
8. 11. 2023

Můžete si připravit křupavý kuřecí řízek, aniž byste ho smažili v litru oleje? No samozřejmě! V rámci tohoto receptu smažení zcela vynecháme. Naopak využijeme horkovzdušnou fritézu. A pro ty, kdo horkovzdušnou fritézu nemají, ukážu i variantu, jak si řízek připravit za pomocí trouby. Díky tomu, že řízky nebudete smažit, ušetříte nejen spoustu kalorií, ale také si připravíte večeři, která je zdravá, chutná a celá rodina si jí zamiluje.

Kdo mě sleduje déle, tak ví, že jsem velký zastánce jednoduchých, ale chutných receptů. Ani tenhle vás proto nezklame. Tenké plátky kuřecího masa, obalené v lehce ochucené strouhance a opečené krásně do křupava. Přesně takový je dnešní recept.

řízek

Proč si připravit řízek v horkovzdušné fritéze?

  • Žádný přidaný olej. Pravé řízky se obalují a smaží, a proto mohou být pro někoho mastné a těžké. V tomto receptu smažení zcela vynecháme, čímž ušetříme jak spoustu oleje, tak i kalorií.
  • Variabilita. Recept můžete snadno upravit tak, aby byl vhodný i pro členy rodiny. Přidejte k němu pečené brambory, bramborovou kaši nebo ho zabalte do tortilly.
  • Spoustu bílkovin. Kuřecí řízky jsou skvělé, protože obsahují spoustu bílkovin a jedná se tak o jídlo, které vás zasytí na delší čas. Navíc je kuřecí maso také skvělým zdrojem řady dalších živin, například niacinu a vitaminu B12.

Jak si tento řízek připravit v troubě?

K přípravě tohoto receptu potřebujete horkovzdušnou fritézu. Ne každý ji ale doma má, a proto vám ukážu i variantu, jak si dokonale křupavý řízek připravit i v obyčejné troubě. Troubu si nejprve předehřejte na 200°C. Poté postupujte dle receptu až do kroku, kdy řízky vkládáte do horkovzdušné fritézy. Do té je v tomto případě totiž vůbec dávat nebudeme.

Připravte si naopak plech vyložený pečicím papírem. Na ten řízky vedle sebe hezky vyskládejte. Dbejte na to, aby řízky kolem sebe měly dost místa. Čím více vzduchu kolem nich bude cirkulovat, tím lépe. Z obou stran pak řízky lehce postříkejte olejem ve spreji. Poté vložte plech do trouby. Cca po 8 minutách pečení řízky obraťte a pečte dalších 10 minut. A máte hotovo! Skvělé, křupavé řízky, kterým málokdo odolá!

Křupavý řízek zcela bez smažení

Můžete si připravit křupavý kuřecí řízek, aniž byste ho smažili v litru oleje? No samozřejmě! V rámci tohoto receptu smažení zcela vynecháme.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 10 minut
Doba Vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza

Ingredience
  

  • 4 tenké plátky kuřecích prsou
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 100 g panko strouhanky (lze nahradit obyčejnou strouhankou)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Kuřecí prsa si nejprve nakrájejte na tenké plátky a lehce je z obou stran naklepejte. Každý plátek pak důkladně z obou stran osolte a opepřete.
  • Do jedné misky si vyklepněte vajíčko, přidejte lžíci mléka a pomocí vidličky vyšlehejte. Do druhé misky si nasypte strouhanku, přidejte do ní papriku a olej a pomocí špiček prstů promíchejte, aby se vám vše hezky propojilo.
  • Kuřecí plátky pak postupně obalte nejprve ve vajíčku, poté ve strouhance a vložte do horkovzdušné fritézy. Plátky vedle sebe skládejte tak, aby se nepřekrývaly a měly ve fritéze dostatek místa. Pokud tedy bude třeba, pečte řízky postupně.
  • Horkovzdušnou fritézu nastavte na 180°C a pečte nejprve 10 minut. Poté řízky otočte a pečte dalších 10 minut hezky dozlatova.
Kalorie: 239kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Air Fryer, Pro děti, Rychlé

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close