Domácí bulky na burgery jsou mnohem lepší než ty kupované. Připravte si je proto doma. Když pominu čas, který je věnován kynutí těsta, jsou vlastně skoro bez práce. A výsledná chuť? Uvnitř krásně nadýchané, zatímco na povrchu lehce křupavé. Jednou je zkusíte a už se za těmi v obchodě ani neotočíte.
Bulky podle tohoto receptu mají vlastně brioškový základ. Navíc doporučuji opravdu dodržet poměr hladké a chlebové mouky. Díky tomu jsou bulky krásně nadýchané, lehce nasládlé a na povrchu trochu křupavé. A jsou prostě měkoučké jako obláček. Ale nebojte. I tak jsou dostatečně pevné na to, aby v sobe udržely i ten nejšťavnatější burger!
Jak poznám, že mi těsto správně vykynulo?
- Těsto by po uhnětení mělo být krásně hladké, pružné a skoro nelepivé.
- Po uhnětení těsto vložte do lehce naolejované mísy a klidně si ho vyfoťte, ať pak můžete porovnat, jak vám nakynulo. Poté ho přikryjte utěrkou nebo potravinářskou folii a nechte na teplém místě bez průvanu kynout.
- Po hodině až hodině a půl by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem. A jestli správně vykynulo? To můžete snadno otestovat. Do vykynutého těsta opatrně zapíchněte dva prsty, a to až po druhý kloub. Vyjměte je a pokud v těstě zůstanou prsty obtisknuté, máte těsto hotové. Pokud ne, ještě ho přikryjte a nechte chvíli kynout.
- A co dělat, když vám těsto naopak překyne? Nevěšte hlavu! Bulky vám po upečení sice možná trochu splasknou, ale pořád budou chutnat skvěle! Těsto proto nevyhazujte a příště si jen kynutí lépe ohlídejte.
Mohu si bulky na burgery připravit dopředu?
Stejně jako většinu kynutých těst, i v tomto případě si můžete přípravu usnadnit. Těsto vypracujte, nechte projít prvním kynutím a vytvarujte do jednotlivých houstiček. ty pak zabalte do potravinářské folie a uložte až na 24 hodin do lednice. V lednici se krásně zpomalí kynutí těsta. Až budete potřebovat, vyndejte bulky z lednice a nechte je při pokojové teplotě ještě cca hodinu kynout. Houstičky by měly opět zdvojnásobit svůj objem od původní velikosti (tedy před uložením do lednice)
Chcete-li si bulky připravit s větším předstihem, zmrazte je po prvním vykynutí a vytvarování. Vložte bulky do hlubší pečicí formy, pevně je přikryjte fólií a můžete je takto uchovat v mrazáku až dva měsíce. Až je pak vytáhnete z mrazáku, nechte je dojít na pokojovou teplotu a opět trochu vykynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, dejte se do pečení a postupujte standardně podle receptu.
Domácí bulky na burgery
Pomůcky
- 1 kuchyňský robot
- 1 velká mísa
- 1 plech na pečení
Ingredience
Na Tangzhong
- 20 g chlebové mouky
- 28 g vody
- 60 g mléka
Na přípravu těsta
- 280 g chlebové mouky
- 40 g hladké mouky
- 35 g krupicového cukru
- 7 g soli
- 20 g čerstvého droždí (lze nahradit 9g sušeného droždí)
- 120 g vlažného mléka
- 1 celé vejce
- 1 vaječný žloutek
- 40 g rozpuštěného másla (v pokojové teplotě)
Na potření bulek
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla (na potření bulek po vytažení z trouby)
Postup
Příprava těsta
- Nejprve si připravte tangzhong. V malém hrnci smíchejte mouku, vodu a mléko, dokud se všechny ingredience zcela nespojí. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Vytvoří se vám opravdu taková hustá hmota. Přendejte ji do malé misky a dejte stranou, aby vychladla.
- Poté začněte s přípravou těsta. V malé misce smíchejte asi 1/3 vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru, 1 lžíci hladké mouky a droždí. Zamíchejte, přikryjte folií a nechte směs cca 10 minut odpočívat, aby se droždí aktivovalo.
- Do velké mísy si mezitím nasypte zbytek mouky, cukr, sůl a promíchejte kuchyňskou metličkou. Do mísy pak přidejte směs s aktivovaným droždím a zbylou část mléka. Nyní je na vás, zda budete pracovat s kuchyňským robotem, nebo těsto zpracujete ručně. Já osobně zadělávám těsto vždy s robotem. Jakmile se těsto začne zpracovávat, nechte jej na střední otáčky cca 2-3 minuty hníst.
- Poté přidejte vychladlý tangzhong a zapracujte ho do těsta. Jakmile se vše hezky spojí, po jednom přidejte také vejce a vaječný žloutek. Míchejte dalších 4-5 minut, než se vám vypracuje krásně hladké a pružné těsto.
- Jako poslední pak do těsta zapracujte máslo. Míchejte dokud se všechno máslo do těsta hezky nezapracuje. Jakmile je těsto hotové, přendejte jej do mísy lehce vymazané olejem, zakryjte a nechte cca 1-1,5 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Pečení
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte na pomoučněnou kuchyňskou desku nebo vál a rozdělte jej na 6 stejných dílů, každý cca o hmotnosti 95-110g.
- Z každého kousku pak vytvarujte bulku a jednotlivé bulky pak vedle sebe vyskládejte na plech. Přikryjte a nechte další hodinu kynout na kuchyňské lince.
- Troubu předehřejte na 190°C. Po druhém kynutí bulky potřete rozšlehaným vejcem a pokud chcete, posypte je sezamovými semínky.
- Připravené bulky vložte do trouby a pečte cca 15 minut, hezky dozlatova. 1-2 minuty před dopečením si rozehřejte 2 lžíce másla a hned jak bulky vytáhnete z trouby, každou ještě navrch potřete rozpuštěným máslem.
- Bulky pak na plechu nechte ještě 5 minut vychladnout, až poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Po upečení jsem byla totálně nadšená. Už jsem zkoušela i jiné recepty na bulky, ale tyhle u mě i partnera vyhrály na plné čáře. Jsou bombový. Jste skvělá. Moc se mi líbí i část s tipy, jak je udělat předem, toho si cením, páč až se vrátím z mateřské zpět do zaměstnání, budou to pro mě hodně aktuální tipy 😁
Jeeee vy jste mi dneska úplně zlepšila den! Já ty bulky miluju a už se nemůžu dočkat grilovací sezóny, protože to je pak peču snad každý týden! Jsem ráda, že u vás měly úspěch! 🙂