Tyhle těstoviny s omáčkou z cherry rajčat jsou mojí letní srdcovkou! Jsou neskutečně snadné na přípravu, přitom tak MOC dobré. V létě, když jsou rajčata všude kolem nás, si je připravuji alespoň jednou týdně. Na olivovém oleji jen rychle osmahnete cherry rajčátka, přidáte česnek, snítku rozmarýnu a čerstvou bazalku a máte hotovo. Krémovou konzistenci omáčka získá díky škrobové vodě z těstovin a já vám slibuji, že jakmile je jednou vyzkoušíte, nebudete toho ani trochu litovat.
Ve své podstatě se sice jedná o vegetariánský recept, někomu by ale bílkoviny přeci jen mohly chybět. Nebojte se proto těstoviny doplnit například o krevety, kuřecí maso nebo rybu, kterou máte rádi. Já k nim miluju třeba čerstvého tuňáka.
Jaké ingredience budete na tyto těstoviny potřebovat?
- Těstoviny dle výběru: Já používám nejraději špagety, ale vy můžete na tento recept použít jakýkoli druh těstovin, co máte zrovna po ruce!
- Cherry rajčátka: V létě, kdy si tyhle těstoviny vařím nejčastěji, jsou rajčata v plné sezóně a najdete je všude kolem sebe. A za příznivou cenu. Mimo sezonu je ale můžete nahradit klasickými rajčaty, případně použít rajčata v konzervě nebo protlak.
- Čerstvá bazalka a rozmarýn: Chuť a vůně, kterou bylinky omáčce dodají, je prostě nenahraditelná a určitě je v tomto receptu nevynechávejte.
- Parmezán: Víte jak je to se sýrem na těstovinách? Neexistuje nic jako PŘÍLIŠ MNOHO SÝRA. Parmezán proto na těstoviny přidejte hezky tak, jak to máte rádi. Od srdíčka.
- Citronová šťáva: Citronovou šťávu použít nemusíte. Všechno záleží na tom, jaká rajčata do receptu použijete. Pokud jsou už tak vaše rajčata lehce trpká nebo kyselá, vůbec citronovou šťávu nepřidávejte. Naopak pokud použijete rajčata, která jsou sladší, citronová šťáva těstoviny hezky osvěží.
Máte rádi vegetariánské recepty? Pak zkuste také moje vegetariánské chilli s cizrnou! Recept ZDE.
Těstoviny s omáčkou z cherry rajčat
Pomůcky
- 1 hlubokou pánev
- 1 hrnec na uvaření těstovin
- 1 struhadlo na parmezán
Ingredience
- 400 g těstovin
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 6 stroužků česneku
- 500 g cherry rajčat
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky čerstvého pepře
- sůl na dochucení
- 75 g čerstvě nastrouhaného parmezánu + extra na servírování
Postup
- Připravte si všechny ingredience. Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky, bazalku nasekejte nahrubo.
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody do al dente. Sceďte a hrnek vody z těstovin si odložte stranou.
- Zatímco se vám těstoviny vaří, rozehřejte na středním plameni velkou pánev s olivovým olejem. Přidejte sůl, pepř a chilli a míchejte cca 1 minutu. Chcete jen, aby koření uvolnilo svou chuť a ovonělo olej, na kterém budete smažit ostatní ingredience.
- Poté přidejte cherry rajčata a na plátky nakrájené stroužky česneku. Promíchejte a vařte cca 8-10 minut na středním plameni, než rajčata začnou praskat. (Na rajčata z vrchu lehce zatlačte vařečkou, pokud snadno prasknou, jsou přesně tak, jak je chcete mít.)
- Cca polovinu z rajčat takto rozmačkejte, aby uvolnily svou šťávu. Vhoďte do pánve snítku čerstvého rozmarýnu a nahrubo nasekanou bazalku. Poté přidejte trochu vody z vaření těstovin a míchejte 1-2 minuty, dokud se omáčka nerozvaří a nezíská krémovou konzistenci.
- Rozmarýn dejte stranou a do pánve vhoďte uvařené těstoviny. Přidejte do pánve také lžíci másla, 3-4 lžíce vody z těstovin, parmezán a všechny suroviny spolu hezky promíchejte.
- Povařte 4-5 minut, aby se všechny chutě hezky propojily a dle chuti ještě dosolte a případně opepřete. Pokud se vám omáčka zdá málo krémová, můžete přidat ještě trochu vody z těstovin.
- Podávejte posypané dalším parmezánem a s lístky čerstvé bazalky.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.