Dnes si představíme druhého hrdinu této série článků, kterému nyní kraluje asijská kuchyně. Z jednoduchého základu mletého kuřecího masa vytvoříme trojici neodolatelných pokrmů. Tento koncept není jen o úspoře času. Je to také způsob, jak objevovat nové chutě a techniky, zatímco zůstaneme věrni jednoduchosti přípravy.
Dnešní základ můžete použít klasicky v kombinaci s nudlemi, kde se snoubí skvělá chuť a hned několik zajímavých textur. Následně tento základ proměníme ve výtečné bao buns (mé oblíbené), kde se kuřecí směs kombinuje s napařenými lehkými houstičkami. A nakonec, pro lehkou a osvěžující alternativu, vám ukážu recept na asijský salát, kde se stejná směs kuřecího masa snoubí s čerstvou zeleninou a pikantním dresinkem.
Soba nudle s kuřecím masem
Soba nudle jsou tradiční japonské nudle vyrobené z pohankové mouky. Mají přirozeně světle hnědou barvu, ale občas se dochucují a přibarvují zeleným čajem, popřípadě kůrou japonského citronu ičang papeda. Servírovat je můžete jak studené, tak teplé a v obou variantách se jedná o skvělou záležitost.
Pro přípravu těchto nudlí je klíčové uvařit je v osolené vodě přibližně 4 až 5 minut, dokud nejsou al dente, a následně je rychle opláchnout studenou vodou, aby se zastavil vařicí proces a zachovala se jejich pevná textura. Nudle pak smícháme s asijskou směsí mletého kuřecího masa, která je ochucena čerstvým zázvorem, sezamovým olejem, jemně nakrájenou jarní cibulkou a křupavými arašídy pro extra vrstvu chuti.
Dokonalé bao buns
Bao buns jsou mé oblíbené, a protože jsou u nás celkem těžko k sehnání, připravuji si je sama doma. A není na tom překvapivě nic moc těžkého.
Nejprve si připravím kvásek. Smíchám 4g sušeného droždí s 20g krupicového cukru a 180ml vlažného mléka. Směs metličkou promíchám a nechám odležet cca 5-10 minut, aby se droždí aktivovalo a vzešel mi kvásek. Ve velké míse pak promíchám 300g hladké mouky se 3g kypřicího prášku a 1/2 lžičkou soli. K suchým ingrediencím přidám vzešlý kvásek a vypracuji hladké a pružné těsto, které nechám na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na cca 50g kousky, vytvarujte kuličky a přikryjte je vlhkou utěrkou. Na lehce pomoučněné pracovní ploše pak kuličky rozválejte a na jedné polovině potřete neutrálním olejem. Přeložte jako tacos a odložte je na čtverec pečicího papíru.
Takto připravené houstičky pak vařte na páře cca 10 minut. Po 10 minutách snižte teplotu, ale nechte houstičky stále přikryté a vařte další 4 minuty. Hotové houstičky pak naplňte asijskou kuřecí směsí doplněnou i tenké nudličky mrkve, pražené arašídy, čerstvý koriandr a sriracha majonézu.
Asijský salát, který vás ohromí
Asijský salát s mletým kuřecím masem představuje osvěžující a lehkou alternativu ke dvou výše zmíněným pokrmům. Asijská směs, plná aromatického kuřecího masa ochuceného zázvorem a jarní cibulkou, se stává nositelem chuti tohoto jídla. Maso necháme po uvaření krátce odpočinout, aby se chutě hezky spojily a pak ho smícháme s křupavým ledovým salátem, mrkví, čerstvými bylinkami a okurkou, což jsou komponenty, které přidávají salátu nejen texturu, ale také svěžest.
Salát dozdobíme hrstkou nasekaných bylinek jako je koriandr nebo thajská bazalka a přelijeme lehkým limetkovým dresinkem. Ten si připravíte snadno smícháním 2 lžic limetkové šťávy s 1 lžící krupicového cukru, 2 lžícemi rybí omáčky, 2 lžícemi vody, prolisovaným stroužkem česneku a najemno nakrájené chilli papričky.
Rychlá asijská kuřecí směs
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 500 g mletého kuřecího masa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce tom yum pasty
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- sůl na dochucení
Postup
- Na velké pánvi rozpalte olej a zprudka na něm orestujte mleté kuřecí maso. Maso osolte a pomocí vařečky rozbijte na menší kousky.
- Jakmile je maso lehce zatažené, přidejte do pánve tom yum pastu a důkladně s masem promíchejte. Vařte cca 2-3 minuty a poté k masové směsi přidejte také cukr, hoisin a rybí omáčku.
- Maso promíchejte, orestujte do zlatova a v případě potřeby lehce podlijte 1-2 lžícemi vody. Jakmile je maso hotové, stáhněte z ohně, ještě jednou promíchejte, nechte 2 minuty odležet a podávejte.