1 základ = 3 skvělá hlavní jídla – díl 2.

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
14. 4. 2024

Dnes si představíme druhého hrdinu této série článků, kterému nyní kraluje asijská kuchyně. Z jednoduchého základu mletého kuřecího masa vytvoříme trojici neodolatelných pokrmů. Tento koncept není jen o úspoře času. Je to také způsob, jak objevovat nové chutě a techniky, zatímco zůstaneme věrni jednoduchosti přípravy.

Dnešní základ můžete použít klasicky v kombinaci s nudlemi, kde se snoubí skvělá chuť a hned několik zajímavých textur. Následně tento základ proměníme ve výtečné bao buns (mé oblíbené), kde se kuřecí směs kombinuje s napařenými lehkými houstičkami. A nakonec, pro lehkou a osvěžující alternativu, vám ukážu recept na asijský salát, kde se stejná směs kuřecího masa snoubí s čerstvou zeleninou a pikantním dresinkem.

Soba nudle s kuřecím masem

Soba nudle jsou tradiční japonské nudle vyrobené z pohankové mouky. Mají přirozeně světle hnědou barvu, ale občas se dochucují a přibarvují zeleným čajem, popřípadě kůrou japonského citronu ičang papeda. Servírovat je můžete jak studené, tak teplé a v obou variantách se jedná o skvělou záležitost.

Pro přípravu těchto nudlí je klíčové uvařit je v osolené vodě přibližně 4 až 5 minut, dokud nejsou al dente, a následně je rychle opláchnout studenou vodou, aby se zastavil vařicí proces a zachovala se jejich pevná textura. Nudle pak smícháme s asijskou směsí mletého kuřecího masa, která je ochucena čerstvým zázvorem, sezamovým olejem, jemně nakrájenou jarní cibulkou a křupavými arašídy pro extra vrstvu chuti.

asijská kuchyně

Dokonalé bao buns

Bao buns jsou mé oblíbené, a protože jsou u nás celkem těžko k sehnání, připravuji si je sama doma. A není na tom překvapivě nic moc těžkého.

Nejprve si připravím kvásek. Smíchám 4g sušeného droždí s 20g krupicového cukru a 180ml vlažného mléka. Směs metličkou promíchám a nechám odležet cca 5-10 minut, aby se droždí aktivovalo a vzešel mi kvásek. Ve velké míse pak promíchám 300g hladké mouky se 3g kypřicího prášku a 1/2 lžičkou soli. K suchým ingrediencím přidám vzešlý kvásek a vypracuji hladké a pružné těsto, které nechám na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na cca 50g kousky, vytvarujte kuličky a přikryjte je vlhkou utěrkou. Na lehce pomoučněné pracovní ploše pak kuličky rozválejte a na jedné polovině potřete neutrálním olejem. Přeložte jako tacos a odložte je na čtverec pečicího papíru.

Takto připravené houstičky pak vařte na páře cca 10 minut. Po 10 minutách snižte teplotu, ale nechte houstičky stále přikryté a vařte další 4 minuty. Hotové houstičky pak naplňte asijskou kuřecí směsí doplněnou i tenké nudličky mrkve, pražené arašídy, čerstvý koriandr a sriracha majonézu.

Asijský salát, který vás ohromí

Asijský salát s mletým kuřecím masem představuje osvěžující a lehkou alternativu ke dvou výše zmíněným pokrmům. Asijská směs, plná aromatického kuřecího masa ochuceného zázvorem a jarní cibulkou, se stává nositelem chuti tohoto jídla. Maso necháme po uvaření krátce odpočinout, aby se chutě hezky spojily a pak ho smícháme s křupavým ledovým salátem, mrkví, čerstvými bylinkami a okurkou, což jsou komponenty, které přidávají salátu nejen texturu, ale také svěžest.

Salát dozdobíme hrstkou nasekaných bylinek jako je koriandr nebo thajská bazalka a přelijeme lehkým limetkovým dresinkem. Ten si připravíte snadno smícháním 2 lžic limetkové šťávy s 1 lžící krupicového cukru, 2 lžícemi rybí omáčky, 2 lžícemi vody, prolisovaným stroužkem česneku a najemno nakrájené chilli papričky.

Rychlá asijská kuřecí směs

Rychlé a snadné mleté kuřecí maso na asijský způsob, které má využití hned na několik variant a je tak skvělým receptem pro váš další mealprep.
Porce 4 porce
Doba Přípravy 5 minut
Doba Vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience
  

  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce tom yum pasty
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Na velké pánvi rozpalte olej a zprudka na něm orestujte mleté kuřecí maso. Maso osolte a pomocí vařečky rozbijte na menší kousky.
  • Jakmile je maso lehce zatažené, přidejte do pánve tom yum pastu a důkladně s masem promíchejte. Vařte cca 2-3 minuty a poté k masové směsi přidejte také cukr, hoisin a rybí omáčku.
  • Maso promíchejte, orestujte do zlatova a v případě potřeby lehce podlijte 1-2 lžícemi vody. Jakmile je maso hotové, stáhněte z ohně, ještě jednou promíchejte, nechte 2 minuty odležet a podávejte.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Rychlé, Snadné, Zdravé
Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Like
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close