Představuji vám novou sérii článků na mém blogu, ve které se vydáme na velice zajímavou cestu. Budeme společně objevovat recepty, jenž vám vytvoří perfektní základ pro 3 různá hlavní jídla. Odhalím vám tak kouzlo flexibilního vaření, které vám umožní využít jeden recept k vytvoření několika naprosto lahodných hlavních jídel. Jídel, která vám mimo jiné také ušetří spoustu času.
Prvním hrdinou naší série je recept, který na první pohled možná působí docela skromně, ale ve skutečnosti skrývá nekonečné možnosti – hovězí mleté maso s fazolemi. Tento zdánlivě prostý recept se promění v základ pro trojici dechberoucích pokrmů: mexické hovězí bowls s rýží, kterou si zamilujete pro její plnou chuť a barevnost; tacos, u kterých snad nikdy není možné šlápnout vedle; a nakonec taco salát, který představuje osvěžující a zároveň sytou alternativu ke dvou již zmíněným receptům.
Každý z těchto pokrmů vás přesvědčí, že kouzlo vaření spočívá nejen v jednoduchosti, ale také v umění improvizace a kreativity. Pojďme se tedy podívat na to, jaké skvělé recepty si z této hovězí směsi můžete připravit.
Mexická hovězí bowl s rýží
Mexická hovězí bowl s rýží je nejen sytá a poslouží jako skvělý oběd nebo večeře, ale ještě chutná naprosto skvěle. V tomto jídle se snoubí bohatá chuť našeho základu doplněného o rýži, která dokonale absorbuje všechny šťávy a aroma. K tomu přidejte svěží zeleninu, jako jsou čerstvé rajčata, křupavá paprika a nakládaná červená cibule, limetkový dresink a hrstku čerstvého koriandru. Na horké jídlo ještě nasypte nastrouhaný čedar a dokonalé jídlo je na světě.
Jednoduše tedy rýží rozdělte do misek, na ní přidejte hovězí směs, čerstvá rajčata, koriandr a třeba jalapeňo papričky. Pokud si chcete opravdu pochutnat, nezapomeňte na guacamole a na ještě horké jídlo nasypte nastrouhaný čedar, který se v hovězí směsi krásně rozpustí. Těsně před tím, než se pustíte do jídla, ho ještě celé zakápněte šťávou z limety. To pak celé jídlo chutná naprosto dokonale.
Jednoduché tacos
Tacos jsou pravým symbolem mexické kuchyně a v naší verzi se hovězí maso s fazolemi stává hvězdou, která září ještě jasněji než kdy jindy. Společně s bohatou vrstvou rozpuštěného sýra totiž tahle hovězí smes transformuje každé taco na malý gastronomický zážitek. Křupavé tortilly pak přinášejí nejen úžasnou texturu a s každým soustem vás přenesou až do srdce Mexika.
Já mám na klasické tacos nejraději kukuřičné tortilly, ale je pravda, že u nás nejsou tak snadno k sehnání. Proto klidně sáhněte po těch pšeničných. Na polovinu tortilly rozvrstvěte hovězí směs, posypte štědrou dávkou strouhaného čedaru a na pánvi tortillu opečte z obou stran, aby tortilla byla křupavá a sýr se krásně roztekl.
Tacos můžete podávat se svou oblíbenou salsou, guacamole nebo jen zakysanou smetanou. Skvělé jsou ale si samotné, takže pokud na přípravu dipů už nemáte čas, klidně si je vychutnejte jen tak.
Lehký taco salát
Taco salát pak představuje osvěžující a lehkou alternativu ke dvou výše popsaným jídlům, která však nešetří chutěmi. Základní směs hovězího masa s fazolemi zde stále tvoří srdce pokrmu, kolem kterého se vine čerstvý salát, kukuřice, čerstvá rajčata a kousky avokáda. Ty přidávají texturu a svěžest, zatímco tortilla chipsy přinášejí křupavý prvek. Salát je zakončen lehkým dresinkem, který vše krásně spojuje, a posypán jak jinak než sýrem.
A jak si dresink připravit? Jednoduše smíchejte 3 lžíce zakysané smetany s 1 lžící majonézy. Do směsi přidejte 1 lžičku rybí omáčky, 1 lžičku česnekového prášku a šťávu z 1/2 limety. Pokud vám nevadí pálivé, můžete do dresinku přidat ještě lžičku (nebo lžíci?) srirachy.
Pořádně promíchejte a případně dochuťte přidáním trochu rybí omáčky nebo limetkové šťávy. Dresink můžete se salátovou směsi promíchat ještě před tím, než na něj navrstvíte hovězí maso. Případně ho můžete přidat až na závěr. Servírování už nechám na vás, na co ale u tohoto salátu nikdy nezapomeňte, jsou tortilla chipsy (klidně ty kupované) a čerstvý koriandr!
Výše jsem vám představila trojí skvělé využití jedné základní směsi, kterou právě z toho důvodu, že je tak variabilní, já většinou vařím rovnou z dvojité dávky. Mám pro vás ale na závěr ještě malé tajemství. Tuhle směs můžete využít také na další skvělý recept – plněné pečené batáty. Pro inspiraci se koukněte na tenhle recept – Pečené batáty plněné mletým masem. Povídání už ale bylo dost, teď už je čas si hovězí směs opravdu připravit. Tak jdeme na to!
Mexické hovězí maso s fazolemi
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g černých fazolí v konzervě
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml rajčat v konzervě
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
Postup
- Cibuli a červenou papriku si nakrájejte nadrobno a stroužky česneku prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli do zlatova. Trvá to cca 3-4 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek, červenou papriku a restujte dalších 1 minutu.
- Přidejte do pánve mleté hovězí maso, lehce ho osolte a restujte 4-5 minut, dokud nezhnědne. Během restování ho můžete vařečkou rozbít na menší kousky.
- Do pánve dejte rajčatový protlak, koření, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Vmíchejte do pánve také fazole a rajčata v konzervě. Plechovku od rajčat ještě vypláchněte vodou, naplňte cca do jedné poloviny a vodu přilijte do pánve. Promíchejte a přiveďte masovou směs k varu.
- Směs vařte na mírném plameni 12-15 minut. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.